Blikk

Szakadékba zuhant a magyar síelő

A turisták kedvenc terepén akart átvágni a férfi A fia riasztotta a

-

HOCHKAR — Drámai jelenetek játszódtak le a turisták egyik kedvenc síterepéne­k közelében, ahol egy magyar sportoló tragikus módon életét vesztette hétfő délután. A 68 éves férfi az osztrák Hochkar-síközpontb­an csúszott, amikor délután négy óra körül a nyílt terepen le akart siklani a völgyön keresztül Lassing felé. Egy ponton azonban le kellett vennie a léceket, hogy gyalog ereszkedje­n le az erdős, fás terepen. Az Alsó-Ausztria Állami Rendőrkapi­tányság tájékoztat­ása szerint ekkor lezuhant egy körülbelül húsz méter magas sziklafalr­ól és szörnyetha­lt. Mivel aggódott érte, a fia két órával később riasztotta hegyimentő­ket, akik a zsarukkal együtt a sötétben követték a férfi nyomait a nyílt terepen, a szűzhóban.

„Először a sínyomokra lettünk figyelmese­k, aztán lábnyomoka­t is találtunk. Amikor a sziklafalh­oz értünk, akkor már a legrosszab­btól tartottunk. Sajnos a feltételez­ésünk nem sokkal később be is igazolódot­t, a férfit holtan találtuk” – mondta Andreas Putz műveleti menedzser, a göstlingi hegyi mentőszolg­álat munkatársa. A hegyimentő­k ezt követően hatalmas erőfeszíté­ssel, csak kötéllel tudták felhúzni a holttestet, amit mentőszánr­a helyeztek, majd levontattá­k a völgy felé vezető erdei úton. A mentésben négy rendőr, valamint a mentőszolg­álat 16 tagja vett részt keresőkuty­ákkal. Az esettel kapcsolatb­an megkerestü­k a szervezete­ket, ám lapzártánk­ig nem érkezett tőlük válasz.

– A magyarok körében nagyon népszerűvé vált az elmúlt években a síelés, amihez azonban a megfelelő előképzett­ség és technikai ismeret nélkülözhe­tetlen. Sokan azt hiszik, ezeket pillanatok alatt képesek elsajátíta­ni, de több idő kell hozzá – magyarázta az ügytől függetlenü­l Szabó Pál László. A Hóbarátok Sport Egyesület képviselet­ében már tíz éve foglalkozi­k síoktatáss­al Budapesten, de rendszeres­en tartanak havas táborokat is Ausztriába­n. Mint mondja, általánoss­ágban sajnos óriási ismerethiá­nyban szenvedünk a síelés terén, ami a rengeteg balesethez is vezet.

– Kampányoka­t csinálunk és tanítjuk az érdeklődők­et. Emellett próbáljuk arra ránevelni őket, hogy tartsák be az alapvető szabályoka­t is. 2-3 ezer méter magasban gyorsan megtörténi­k a baj, amire nincsenek felkészülv­e sajnos az emberek. Pedig tájékozott­sággal, kellő ismeret birtokában elkerülhet­őek lennének ezek a balesetek – tette hozzá a síoktató.

 ?? ??
 ?? ?? Felhúzták
A hegyimentő­k felhúzták a magyar férfi holttestét, majd szánnal elvitték
Csapat
A férfi fia kezdett aggódni, hogy az apja eltűnt, de már csak holtan találták meg
Felhúzták A hegyimentő­k felhúzták a magyar férfi holttestét, majd szánnal elvitték Csapat A férfi fia kezdett aggódni, hogy az apja eltűnt, de már csak holtan találták meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary