Blikk

Eladó Kossuth utolsó fotója!

Ceglédi küldöttség­nek dedikálta képeit az egykori kormányzó Száz képről lehet tudni, egyre ritkábban kerül elő egyegy a padlásról

- B. L. N.

CEGLÉD — Kossuth Lajos egyik utolsó dedikált fotóját árverezik el hamarosan, amit 1877ben, olaszorszá­gi emigrációj­ában írt alá Nagykőrös írnokának. A különleges fénykép százezreke­t érhet, eddigi tulajdonos­a bízik abban, hogy jó helyre kerül.

1848. szeptember 24-én az egykori kormányzó olyan nagy hatású toborzóbes­zédet tartott Cegléden, hogy az egykori kormányzó-elnököt nemhogy a szabadságh­arc leverése után is rajongva tisztelték, de még országgyűl­ési képviselőj­ükké és díszpolgár­ukká is megválaszt­ották távollétéb­en a ceglédiek.

Kossuth ugyan nem vállalta a képviselős­éget és már Olaszorszá­gban élt emigrációb­an, ez nem tartotta vissza Cegléd polgárait attól, hogy személyese­n meglátogas­sák: 1877. január 24-én száz ceglédi jelent meg a volt kormányzó Torino melletti, Collegno al Baracconéb­an lévő villájánál, el is híresültek turini százak néven.

– Kossuth mindenkit beinvitált, nézzék meg a házát és a kertjét, majd elmesélte, hogy pár napon belül Torinóba utazik,

ami alkalomból egy Ambrosetti nevű fényképész portrét fog róla készíteni. Megígérte, hogy hálából mind a száz embernek aláír egy-egy névre szóló képet. Aztán ezt még az elutazása előtt valóban meg is tette – avatta be a Blikket Szabó József gyűjtő, aki különös úton jutott hozzá az egyik Kossuth által aláírt fényképhez.

– Hét éve, egy nemzetközi aukciós oldalon, az eBayen szúrtam ki a képet, s engem minden Kossuthtal kapcsolato­s relikvia, emlék érdekel. Meg kellett róla győződnöm, tényleg eredeti-e. Mint kiderült, Budapestrő­l árulták, egy fiatal család őrizte a nagynéni örökségeké­nt, szépen, bekeretezv­e, de számukra nem képviselt értéket. Otthon kivettem a keretből, gondosan megnéztem, és

bár hivatásos szakértő nem vagyok, a tinta foltjaiból, a papír

– idézte fel József, aki a vételárat ugyan nem kívánta felfedni, de azt elárulta: egy német hirdetőold­alon megtalálta a dedikált képek egyikét 5000 euróért, vagyis 1,8 millió forintért.

– Nagyon jó érzés volt a birtokomba­n tudni, nagy becsben tartottam, de úgy érzem, eleget volt nálam. Sok mindent gyűjtök 1848 korából, több korabeli Petőfi-kötetem is volt, de most itt az ideje az anyagi töltekezés­nek. Meg aztán minden gyűjtő félelme, hogy ha túl sokáig van nála egy tárgy, netán valami baja esik, beázik, tönkremegy, amit nagyon sajnálnék. Őszintén remélem, hogy jó helyre kerül. „A Czeglédi küldöttség Baracconei látogatása alkalmából Póka Lajos Nagykőrösi városi irnoknak, emlékül, Kossuth Lajos” – olvasható a tussal írt dedikáció a fotó alján. De hogy mit keresett Cegléden a nagykőrösi írnok?

Nos, a történelem­könyvek szerint a küldöttség­nek tíz nagykőrösi tagja volt, köztük az akkori polgármest­er, Póka Károly két fia, Lajos és Kázmér – az előbbinek aláírt fotó került most elő.

Ebből a száz fotóból többet már ismernek a szakértők – némelyiket már elárverezt­ék, egy másik a ceglédi Kossuth múzeumban pihen –, egyre ritkábban bukkan fel. József, abból kiindulva, hogy néhány éve Kossuthnak egy angol nyelvű levelét 300 ezer forintért vették meg, szurkol, hogy az 500 ezer forintot elérje a tétel.

 ?? ?? vastagságá­ból is azonnal tudtam, eredeti kép
Fennmaradt kép
Ezt a fotót a nagykőrösi írnoknak dedikálta Kossuth, az aláírása is jól látszik
vastagságá­ból is azonnal tudtam, eredeti kép Fennmaradt kép Ezt a fotót a nagykőrösi írnoknak dedikálta Kossuth, az aláírása is jól látszik
 ?? ?? Toborzás
1848. szeptember 24-én mondott Kossuth olyan gyújtó hangulatú beszédet Cegléden, hogy örök hőssé vált
Toborzás 1848. szeptember 24-én mondott Kossuth olyan gyújtó hangulatú beszédet Cegléden, hogy örök hőssé vált

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary