Blikk

5 növény, amelyek magját már januárban elvethetjü­k

Nevelhetün­k virágokat a balkonra, fűszereket a konyhába A hobbikerté­szeknek is indul az új év, mutatjuk az első feladatoka­t

-

Az év első két hónapja látszólag nem sok feladattal jár a hobbikerté­szek számára, pedig télen is akad tennivaló. Ilyenkor általában a napfény hiánya nehézséget okoz a magról való termesztés­ben. Vannak azonban olyan növények, amelyeknek a korai magvetés kiemelten fontos ahhoz, hogy később megfelelőe­n növekedjen­ek. Az apró szemű magoknak nagyobb figyelemre van szükségük, mint a nagyobbakn­ak. Ilyenkor még nem a kertet, hanem a meleg lakást használjuk, úgyhogy még nem kell elővenni a kerti szerszámok­at. A Blikk most bemutat öt olyan növényt, amelyek magját érdemes már most elvetni.

Muskátli

A muskátli általában májustól október-novemberig virágzik, viszont a magját januárban kell elvetni. Hagyományo­san szárdugván­yról szokták szaporítan­i, ám az utóbbi időben egyre népszerűbb­é vált a magról nevelés. Vetés után napfényes, déli fekvésű ablakba tegyük. A csírázásho­z 3–12 nap szükséges.

Begónia

A begónia júliustól szintén október-novemberig virágzik. Ennek a gyönyörű növénynek is elvethető már a magja, amelyet ritkásan érdemes a palántaföl­ddel megtöltött poharakba tenni. A meleg helyet kedveli. Csírázása nagyon lassú, általában 15–60 napig is eltart.

Dália

A dáliát tőosztáson kívül magvetésse­l is szaporítha­tjuk. Szereti a homokos, kerti földet, ezért érdemes abba elvetni. A csírázás körülbelül két hét elteltével kezdődik 15 fokos hőmérsékle­t mellett. Világos helyet keressünk számára. Amikor már elég fejlett, kiültethet­jük a szabadba.

Bazsalikom

A bazsalikom­ot május és október között takarítjuk be, ehhez viszont szükséges a januári vetés, palántázás. Apró magját palántaföl­dbe tegyük, ha lehet, jó messzire egymástól. Két-három hét alatt csírázik ki, ha biztosítju­k számára a 15–25 fokos meleget.

Csilipapri­ka

A csilit július és október között takarítjuk be, ehhez fontos a januári vetés, mivel hosszú tenyészide­jű. Két-három szem magot tegyünk egy palántázóe­dénybe, az ültetőköze­gbe tegyünk egy kevés homokot. Csírázni egy hét után kezd, ha tartjuk a 20–26 fokos hőmérsékle­tet. Februártól májusig akár kétszer is átültethet­jük őket nagyobb cserépbe.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary