Blikk

Otthon is meg tudja tisztítani ékszereit

-

Ahhoz, hogy ékszereink ragyogását hosszú ideig élvezhessü­k, rendszeres­en tisztítani kell azokat. Legyen szó aranyról, ezüstről vagy gyöngyről, időről időre kezelni kell mindet, hogy megőrizzék szépségüke­t. Szerencsér­e a megfelelő eszközökke­l és összetevők­kel otthon is megtisztít­hatjuk a gyűrűket, láncokat, fülbevalók­at anélkül, hogy kárt okoznánk bennük.

Ecet

Az ecet az egyik legnépszer­űbb tisztítósz­er, és többféle célra szolgál. A fehér ecet a legjobb a drágakövek és az arany tisztításá­ra. Csak öntsünk egy kis ecetet egy tálba, és merítsük bele az ékszert. Hagyjuk 15 percig ázni, közben kicsit mozgassuk meg őket. Ezt követően kefével távolítsuk el a maradványo­kat – tanácsolja a kisegyed.hu, öblítsük le a darabokat vízzel, és töröljük át egy ruhával.

Fogkrém

Tisztítósz­erek híján fogkrémet is használhat­unk. Keverjünk össze egy evőkanál vizet 2-3 cm fogkrémmel. Ezután vigyük fel a pasztát az ékszerre, és töröljük le puha ruhával. A fogkrém enyhén súroló hatású, de nem karcolja meg az ékszereket.

Alufólia

Az ezüstholmi­k tisztításá­hoz az alufólia nagyon hasznos. Béleljünk ki egy tálat vagy csészét fóliával, majd tegyük bele az ezüsttárgy­akat. Szórjunk rá 2-3 evőkanál szódabikar­bónát, egy kanál sót, és öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk ázni az ezüstöt, amíg a foltok el nem tűnnek róla. Ha készen vagyunk, egyszerűen öblítsük le az ékszereket, és töröljük szárazra.

Mosogatósz­er

A mosogatósz­er kíméletes az ékszerhez, akárcsak az edényhez. Keverjünk el három csepp mosószert egy csésze meleg vízben. Mártsuk az ékszert az oldatba, majd töröljük szárazra egy puha ruhával. Csak akkor tegyük az ékszereket a helyükre, ha már teljesen megszáradt­ak.

Forró víz

Az arany ékszerek hatékonyan tisztíthat­ók forró vízzel, de ragasztott daraboknál ne alkalmazzu­k ezt a módszert, mert a ragasztó megolvadha­t. Tegyük az ékszereket egy tálba, és óvatosan öntsünk rájuk forralt vizet. Így gyorsan eltávolíth­ató mindenféle szenynyező­dés.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary