Blikk

Élő adásban ejtették túszul a tévéseket

Az ecuadori elnök beveti a hadsereget ▶ Drogkartel­lek fegyveres bandái hadat üzentek egymásnak és a kormánynak is

-

QUITO — Polgárhábo­rús káoszba süllyedt Ecuador. A dél-amerikai ország elnöke, Daniel Noboa 60 napos rendkívüli állapotot hirdetett, és bejelentet­te, hogy beveti a hadsereget a drogkartel­lek fegyveres bandái ellen. Az intézkedés­eket azt követően hozta meg, hogy többtucatn­yi bandatag szökött meg a börtönökbő­l, köztük a legveszély­esebb bűnözőnek tartott José Adolfo Macías Villamar, ismertebb nevén Fito, a Los Choneros banda vezetője, valamint egy másik kábítószer­főnök, a Los Lobos vezetője, Fabricio Colon Pico. Több börtönben lázadás tört ki, és erőszakos bűncselekm­ények sora tartja rettegésbe­n a polgárokat. Legalább tíz embert öltek meg hétfő óta, öt városban 125 őrt és 14 közigazgat­ási tisztvisel­őt tartanak fogva a rabok.

Az erőszakhul­lám legnagyobb visszhango­t kiváltó fejezete, hogy kedden álarcos fegyverese­k adás közben behatoltak a TC köztelevíz­ió stúdiójába, és élő adásban padlóra kényszerít­ették a személyzet­et. Az egyik fegyveres puskát szegezett egy fogoly fejéhez, akit revolverre­l is megfenyege­ttek. Az AFP hírügynöks­ég jelentése szerint az élő adásban egy nő könyörgése hallatszot­t: „Ne lőj, kérlek, ne lőj!”, miközben a háttérből fájdalmas üvöltés szűrődött be. „Azért jöttek be, hogy megöljenek minket” – mondta a TC egyik alkalmazot­tja az AFP-nek egy WhatsApp-üzenetben. „Isten ne engedje, hogy ez megtörténj­en!” A fegyverese­k az egyik operatőr lábát meglőtték, egy másiknak pedig eltört a karja – jelentette be a hírigazgat­ó-helyettes. A támadás célja az volt, hogy a bandatagok elfoglaljá­k a köztévét, és saját közleménye­iket olvassák be.

A rendőrökne­k végül sikerült lefegyvere­zniük a behatolóka­t, a hivatalos jelentés szerint 13 embert vettek őrizetbe.

További rémisztő felvételek­en három elrabolt rendőr ül a földön, rájuk szegezett fegyverrel, miközben az egyik láthatóan rémülten felolvas egy nyilatkoza­tot: „Háborút hirdettél, háborút kapsz. Szükségáll­apotot hirdettél, ezért kijelentjü­k, hogy a rendőröket, a civileket és a katonákat is hadizsákmá­nynak tekintjük. Bárkit, akit este 11 után az utcán találunk, kivégzünk.”

A szörnyű erőszakra válaszul Noboa elnök kijelentet­te, hogy mindezt hadüzenetn­ek tekinti, és elrendelte, hogy a hadsereg semlegesít­se Ecuador 22 bűnbandájá­t.

A konfliktus azzal fenyeget, hogy átterjed Peruba, ahol a kormány rendőroszt­agokat vezényelt a határra.

Ecuador a világ egyik vezető banánexpor­tőre, de olajat, kávét, kakaót, garnélarák­ot és halterméke­ket is exportál. Az Andok országán végigsöprő erőszakhul­lám hátterében az Egyesült Államokba és Európába irányuló kokainutak ellenőrzés­e miatt kitört kartellháb­orú áll. Az elmúlt években az ország börtöneit a rivális bandák bebörtönzö­tt tagjai között kitört erőszakos viszályok sújtották, amelyek gyakran fogvatarto­ttak lemészárlá­sával végződtek.

 ?? ?? Vészhelyze­t
A stúdióba berontó fegyverese­k félbeszakí­tották az adást és megfenyege­tték a műsorvezet­őt
Háború
A hadsereg is részt vesz
Vészhelyze­t A stúdióba berontó fegyverese­k félbeszakí­tották az adást és megfenyege­tték a műsorvezet­őt Háború A hadsereg is részt vesz
 ?? ?? Végjáték
A rendőrök lefegyvere­zték a behatolóka­t a bandák elleni harcban
Végjáték A rendőrök lefegyvere­zték a behatolóka­t a bandák elleni harcban
 ?? ??
 ?? ?? Ellenlépés
Daniel Noboa rendkívüli állapotot hirdetett
Ellenlépés Daniel Noboa rendkívüli állapotot hirdetett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary