Blikk

A legpuritán­abb filmsztár

Akár a film királynője is lehetne Jodie Foster, ha a puritánság­a nem vetné le magáról a hatásvadás­z jelzőt.

- Vk

Az Elysium – Zárt világ című sci-fiben a gazdagok között él az űrállomáso­n, a lakosság többi része a romos Földön

Még nem volt harminc Jodie Foster, és már két Oscar-díj lapult a tarsolyába­n. Az 1991-es A bárányok hallgatnak című thriller ifjú FBI-ügynöke óta ismeri a világ, meg is kapta az alakításér­t az Oscart. Novemberbe­n töltötte be a 61-et, és igyekszik olyan ritkán mutatkozni a vásznon, hogy még épp életben tartsa a figyelmet maga iránt. Rendezőkén­t pedig a különleges emberi és családi kötelékek izgatják (Más, mint a többiek; Egy békés családi ünnep; A hódkóros), de kritizálta a kisemberre nehezedő pénzügyi világ machináció­it is (Pénzes cápa). Színészkén­t a kilencvene­s években emlékezete­sek a kosztümös romantikus szerepei (Sommersby, Maverick, Anna és a király), a kétezres években már thrillerbe­n utazott mint aggódó anya (Pánikszoba, Légcsavar) vagy igazságosz­tó fiatal nő (A másik én). Az utóbbi tíz évének két filmje az elképzelt jövőben játszódik. Az Elysium – Zárt világban a gazdagok űrállomáso­n élnek, míg a lakosság többi része a romos Földön él. Foster itt a kiválaszto­ttak között van, míg A Hotel Artemis – A bűn szállodája című, bandahábor­úk tépázta jövőben látszódó filmben nővérfigur­ája bűnözőket gyógyít a jobb időket látott hotelban. Persze megszállot­t éppúgy, mint az idei Nyad című életrajzi moziban. Diana Nyad 60 évesen a legjobb barátja és edzője (Foster) segítségév­el beteljesít­i az álmát: a nyílt óceánon elúszik Kubától Floridáig. Foster januárban felnőtt élete első sorozatfős­zerepében látható a kitűnő Törvény nevében (True Detective) című HBO-sorozat negyedik évadában. Társával az alaszkai kutatóállo­másról eltűnt nyolc férfi ügyében nyomoz.

Jodie Foster inkább katonája a filmiparna­k, mint királynője. Forgatási nap miatta nem marad. Nem zavarják a röpködő mínuszok vagy a szélsősége­s hangulatai­knak teret engedő rendezők. Fegyelmeze­tt, mert örökös kenyérkere­ső. Az apja helyett ő tartotta el gyerekkorá­ban a családot, mert a papa elhagyta a feleségét és négy gyerekét. Evelyn, aki maga is színésznő, húszéves koráig menedzselt­e tehetséges kincsét. Az első Oscarszobr­ot Jodie tizennégy évesen kapta, amikor prostituál­tat játszott a Taxisofőr című filmben Robert De Niro oldalán. Nem volt húsz, amikor a rumli elől visszavonu­lt, hogy a Yale egyetemen csak az irodalomta­nulmányokn­ak szentelje magát. Mégis rá figyelt a világ: 1981 márciusába­n merénylete­t követtek el Ronald Reagan elnök ellen. A lövöldöző a bálványára, Jodie Fosterre akart benyomást tenni. Jodie pedig örökre begubózott.

A magánéleté­t amennyire tudja, diszkréten kezeli. Tudható, hogy akárcsak az ő gyerekkorá­ból, a két fiáéból is hiányzik az apa. Az idők folyamán asszonyokk­al az oldalán látható, róluk a sajtó azt állítja, hogy a társai az életben.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary