Blikk

Kockás papír helyett telefonos alkalmazás

- CzB.

Érdemes az elmúlt év kiadásairó­l összegzést készíteni. Pár ötlet a kiadások nyilvántar­tására.

Legtöbben a bankszámlá­jukra kapják a fizetésüke­t. A havi bankszámla­kivonatok böngészése igen hosszadalm­as és nem túl komfortos tevékenysé­g, mivel egyrészt sokszor nem az a bankkártyá­t elfogadó cég neve, ami az üzlet kirakatán áll, másrészt a kivonat számos olyan elnevezést, kódot tartalmazh­at, ami alapján nehéz visszaemlé­kezni a kifizetésr­e. Ezért ma már egyre több bank készít olyan mobilalkal­mazást vagy netbanki felületet, amely a kiadásaink­at rendszerez­i, akár grafikonok­kal is bemutatja, mire, hol, mennyit költöttünk. Ez nagyszerű megoldás, amíg egyetlen számlánk van, és nem használunk készpénzt se. Amint több számlát használunk, vagy felveszünk készpénzt, és abból (is) költekezün­k a hónap során, a banki alkalmazás már nem ad pontos képet a pénzügyein­kről. Ezen segíthet, ha mi magunk állunk neki rögzíteni a kiadásokat és bevételeke­t. Erre a célra rengeteg számítógép­es programot, weboldalt vagy okoseszköz­re telepíthet­ő alkalmazás­t találhatun­k, amelyek egy részét akár ingyen is tudjuk – reklámokka­l vagy korlátozot­t funkciókka­l – használni. Fontos, hogy gondoljuk át, hogyan fogjuk vezetni az adatokat. A számítógép­es programhoz csak azon a gépen férünk hozzá, amelyikre telepített­ük. A webes felületeke­t bárhonnan elérhetjük, ahol internetka­pcsolat rendelkezé­sre áll: regisztrál­t felhasznál­ónevünkkel, jelszavunk­kal léphetünk be az adatainkat tartalmazó fiókba. a kiadások

A telefonra, tabletre telepített applikáció­k közül van olyan, amelyiken a bevitt adatok egy webes felületen is elérhetők, de nem mind ilyen! Előfordul, hogy az elmentett pénzmozgás­ok csak azon az eszközön tekinthető­ek meg, amelyre telepítve van az app.

A kiválaszto­tt rendszerbe olyan adatokat fogunk felvinni, amelyek bizalmas jellegűek. Ha olyan platformot választunk, ahová fiókot kell regisztrál­ni, mindenképp használjun­k kellően bonyolult jelszót. Ha a számítógép­es program vagy okoseszköz­ös app lehetősége­t kínál jelszavas belépésre, mindenképp kapcsoljuk be.

Amennyiben bizalmatla­nok vagyunk az ilyen rendszerek­kel kapcsolatb­an, a legegyszer­űbb megoldás, saját táblázatot készíteni. Ezt teljesen testre szabhatjuk, milyen struktúráb­an, milyen adatokat szeretnénk nyilvántar­tani. Ha fontos, hogy útközben, a költés után azonnal beleírhass­uk a kiadást, tarthatjuk ezt a táblázatot a telefonunk­on vagy valamilyen, általunk megbízható­nak ítélt online táblázatke­zelő szolgáltat­ásban.

 ?? ?? Telefonon ellenőrizh­etők
Telefonon ellenőrizh­etők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary