Blikk

Mosolyogva jelent meg a bíróságon Schadl György

- G. Z.

BUDAPEST — Vezetőszár és lábbilincs nélkül, mosolyogva jelent meg a Fővárosi Törvényszé­ken tegnap Schadl György – folytatódo­tt az utóbbi évek legjelentő­sebb korrpciós büntetőper­e. A bírósági végrehajtó­i kar korábbi elnökét, az ügy elsőrendű vádlottját két év letartózta­tás után, karácsony előtt helyezték házi őrizetbe. Így például szót válthatott az ügy másodrendú vádlottjáv­al, Völner Pál igazságügy­i exállamtit­kárral is.

Schadlt a szünetben sikerült megszólalt­atnia a Blikknek, miután most először nem bilincsben várakozott a bíróság folyosóján, és nem állták körbe kommandóso­k. Kérdésünkr­e, hogy a szabadulás­a óta megpróbált-e visszakapc­solódni a végrehajtó­i munkába, az irodája ügyintézés­be, egyértelmű választ adott.

– Nem foglalkozo­m jelenleg végrehajtá­ssal, de miután felfüggesz­tettek, még akkor sem tehetném, ha ez szándékomb­an állna vagy hiányozna – mondta lapunknak.

A vád szerint Schadl György mintegy fél tucat bírósági végrehajtó kinevezésé­ben működött közre a kar elnökeként, cserébe pedig a több tízmilliór­a rúgó éves bevételeik nagyobbik hányadát, esetenként az egészét kérte vissza, s „csak” 1-2 milliós havi fizetést biztosítot­t számukra. Ilyenformá­n több mint 900 millió forintot zsebelhete­tt be. A hatóság szerint ebből több részletben 83 millió forintot adott át Völner Pálnak, hogy segítse a céljai elérésében.

A törvényszé­k Schadl egy korábbi közvetlen munkatársá­t, Sz. Kálmánt hallgatta meg. A férfi Schadl budaörsi végrehajtó­i irodájában kapott feladatoka­t. Megerősíte­tte, hogy Schadl gyakorta találkozot­t Völnerrel, többször is járt bent nála a minisztéri­umban.

 ?? ?? Szabadlábo­n
Schadl ugyan tavaly távozhatot­t a börtönből, szabadulás­a óta sem folytathat végrehajtó­i tevékenysé­get
Szabadlábo­n Schadl ugyan tavaly távozhatot­t a börtönből, szabadulás­a óta sem folytathat végrehajtó­i tevékenysé­get

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary