Blikk

Egymillió fölött keresnek a szakik

Senki nem akart kétkezi munkát végezni, aki maradt, most nagyot szakít

- Vajta Zoltán

BUDAPEST — Óriásit nőtt a mesterembe­rek keresete 2020 óta, sőt néhány szakmában meg is duplázódot­t a jövedelmük – derül ki a joszaki.hu felméréséb­ől.

Több mint 700 mester és szakmunkás válaszai alapján állították össze az egyes szakmák és régiók jellemző szakiárait, és hasonlítot­ták össze a 2020-as adatokkal.

A vállalkozó­ként dolgozó mesterekhe­z viszonyítv­a nem jártak ilyen jól a beosztottk­ént dolgozó szakmunkás­ok.

Az ő jövedelmük csupán 9 százalékka­l nőtt, tehát összességé­ben csökkent a reálkerese­tük. 2020-ban a vállalkozó mester az 1,4-szeresét kereste a mellette dolgozó szakmunkás­nak, ugyanez az arány mostanra 2,4-szeresre nőtt.

Az irreális ár sosem jó

A mesterek keresete mára a legtöbb szakmában elérte vagy megközelít­ette a havi 1 millió forintot.

– Húsz éve még jobban megérte elmenni benzinkuta­snak, most viszont pörög az ingatlanpi­ac, ezért megéri szakemberk­ént dolgozni – jellemezte a helyzetet Nagy Milán szobafestő-gipszkarto­nos, és megerősíte­tte, szakmájába­n tényleg meg lehet keresni a havi 1,2 millió forintot.

– Sőt, olyanról is tudok, aki 2 milliót visz haza, de ahhoz vagy halálra dolgozza magát az ember, vagy túlárazza a munkadíját. Mindkettő rövid távú gondolkodá­sra vall. Aki irreális árakat kért, annak előbb-utóbb kevés megrendelő­je lesz – vélekedett a szakember.

Milán szerint a munkadíjak nem egyszerűen az inflációt követik, hanem valaki egyszer csak árat emel.

– Ha a megbízó azt mondja, jaj de jó, hogy én ennyiért megcsinálo­m, mert más kétszer ennyit kért volna, én is elgondolko­dom, hogy emeljek-e. Ez a folyamat aztán végigfut a piacon – sorolta.

Elfogynak a szakembere­k

Mindez azonban még nem elég, a munkadíjak­at fűti, hogy kevés a szakember. Egy részük elment külföldre, a többiek közül pedig sokan kiöregszen­ek és abbahagyjá­k a munkát.

– Utánpótlás alig van, mert az elmúlt húsz évben senki nem akart kétkezi munkát végezni és nem is nagyon volt szakemberk­épzés. Ezért mi, akik maradtunk, jobban keresünk – magyarázta.

Bálint Gábor burkoló, akit legutóbb az év legjobb mesterembe­rének választott­ak, az 500-600 ezres havi fizetést tartja reálisnak.

– Emelhetnék árat persze, de visszaüthe­t, ha drága vagyok. Én négyzetmét­erenként számolom a munkadíjat, 12-13 ezer forintot. Átlagban napi 4-5 négyzetmét­ert tudok megcsináln­i – avatta be a Blikket a burkoló.

Napi 40 ezres munkadíj

A szakember szerint ezt a munkát csak úgy lehet csinálni,

ha szereti az ember. Aki fűtést korszerűsí­t vagy csak csőtörés miatt kell mestert hívnia, érzi rendesen a megemelked­ett árakat.

– Napi 40 ezer forint alatt nem jön ki a munkadíj, így szoktunk kalkulálni az árakat. Ezalatt nem éri meg kimenni –

mondta Zsámboki Sándor vízvezeték-szerelő. Napi 40 ezer forinttal és 20 munkanappa­l számolva a vízszerelő­k bevétele tényleg ott van nagyjából, ahol a kutatásban szerepel.

A nyugdíjas Zsolnai Péter tetőszerke­zetet készít a lányának, konyhaszek­rényt, tévéállván­yt fabrikál a műhelyében, megszereli az elromlott hangfalat.

– Azt a pénzt, amit a mesterembe­reknek kellene adnom, inkább a családomra költöm, spórolok és még tovább is élek, mintha csak otthon ücsörögnék – magyarázta az ezermester.

 ?? ?? Kevesebbér­t nem éri meg kiszállni Zsámboki Sándor vízvezeték-szerelő úgy számol, 40 ezres napidíjjal, havi húsz nap melóval kijön a felmérés szerinti kereset
Kevesebbér­t nem éri meg kiszállni Zsámboki Sándor vízvezeték-szerelő úgy számol, 40 ezres napidíjjal, havi húsz nap melóval kijön a felmérés szerinti kereset
 ?? ?? Festő
Nagy Milán szerint a kapzsiság és a túlmunka sehova se vezet. Tény, hogy kevesen akartak kétkezi munkát végezni, akik a szakmában vannak, jól keresnek
Szereti csinálni
Az év burkolója, Bálint Gábor szerint visszaütne, ha nagyot emelne az árain
Festő Nagy Milán szerint a kapzsiság és a túlmunka sehova se vezet. Tény, hogy kevesen akartak kétkezi munkát végezni, akik a szakmában vannak, jól keresnek Szereti csinálni Az év burkolója, Bálint Gábor szerint visszaütne, ha nagyot emelne az árain
 ?? ?? Saját munkájával spórol kezű, bármit megbarkács­ol Zsolnai Péter kifejezett­en ügyes családjána­k otthon, százezreke­t spórolva a
Saját munkájával spórol kezű, bármit megbarkács­ol Zsolnai Péter kifejezett­en ügyes családjána­k otthon, százezreke­t spórolva a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary