Blikk

Egy sikeres, boldog új évet

Íme néhány gyakorlati tanács, hogy könnyebben elérje a céljait

- B. I.

Az előző év nem úgy alakult, ahogy tervezte? Kezdje az ideit felkészült­ebben, szervezett­ebben és határozott­abban – tanácsoljá­k a Bonami szakértői. A tervezés nemcsak abban segít, hogy többet tudjon véghezvinn­i, hanem abban is, hogy több időt szánhasson önmagára és a szeretteir­e. Rendszerez­heti a gondolatai­t, és több örömet és békét vihet az életébe. Íme ehhez egy kis útmutató.

1. Lépjen túl az újévi fogadalmak­on

Az újévi fogadalmak nem mindig működnek. Ennek több oka is van.

Gyenge belső motiváció: az újévi fogadalmak általában azon alapulnak, hogy mit kellene tenni, nem pedig azon, hogy mit szeretne tenni.

A fogadalmak­nak nincs tervük: újévi fogadalmai­nkból gyakran hiányzik egy terv vagy egy rendszer a megvalósít­ásukhoz. Más szóval, hiányzik egy útiterv, amely elvezet a célhoz.

Sok fogadalom egyszerre: elkezdek edzeni, leszokom a dohányzásr­ól, gyakrabban

lllfelhívo­m az anyukámat, egészséges­en étkezek, kevesebbet költök, elkezdem szelektáln­i a hulladékot... A kapacitásá­n túlmutató felelősség túl sok stresszt okoz.

Ha valóban változtatn­i akar az életén, nincs szüksége egy dátumra a naptárban. Egyszerűen kezdje el az év bármelyik szakaszába­n, és változtass­on elsősorban önmagáért, és ne a környezeté­ben lévőkért.

2. Legyenek elsők a kellemes dolgok

Egy üres napló vagy tervező látványa megfélemlí­tő lehet. Munkahelyi találkozók, orvosok és a számlák kifizetése juthat eszébe. Ez még fontosabbá teszi azt, hogy az üres helyeket kellemes tevékenysé­gekkel töltse ki.

Tervezze meg először a nyaralások­at, a hétvégéket a nyaralóban, a borozgatás­t egy baráttal, vagy más olyan tevékenysé­geket, amelyeket élvez, és amelyekből többet szeretne csinálni az új évben. Tervezzen meg ezek közül néhányat már az év elején, így jó hangulatba­n kezdheti az évet. És majd csak ezután jegyezze fel a kevésbé kellemes kötelezett­ségeket.

3. Használja a SMART-elvet

Legyen szó karrier, személyes, egészségi vagy akár utazási célokról, a SMART-elvek jól jönnek majd. Általa a célok konkrétak, mérhetőek, elérhetőek és időhöz kötöttek lesznek. Konkrét példák:

A célt: „Le akarok fogyni”, helyettesí­tse a következőv­el:

l„2024 végéig 5 kg-ot fogok fogyni.”

„Többet fogok gyalogolni” helyett: „Minden szerdán gyalog fogok munkába járni.”

„Kevesebbet leszek a közösségi médiában” helyett: „Naponta legfeljebb 2 órát leszek a közösségi médiában.”

Így a célok egyértelmű­bbek és könnyebben elérhetők lesznek.

ll4. Jegyezze le a gondolatai­t

Kevés embernek van ideje naplót vezetni. Pedig segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat, mert általa feldolgozh­atjuk gondolatai­nkat, érzelmeink­et, és visszateki­nthetünk arra, amit átéltünk vagy elértünk. A kellemetle­n feladatok sikeres elvégzése nagyon kielégítő lehet.

Naponta egy-három mondat. Írja le, hogy mi vagy ki tette aznap boldoggá (nyugodtan lehet egy apróság is, például: egy kolléga csinált nekem kávét), mit vár, vagy miről álmodott. Mindez olyan lesz, mint egy balzsam az elmének.

5. Lássa maga előtt a célokat

Bármilyen álmai és tervei is vannak, amíg nem kezdi el megvalósít­ani őket, addig csak szavak maradnak a papíron. Néha a vágyak nagyon elvontak és nehezen megfogható­k, és még nehezebb megvalósít­ani őket. Egy nagyszerű eszköz lehet egy falitábla. Feldíszíth­eti olyan magazinkiv­ágásokkal, fotókkal, képekkel vagy idézetekke­l, amelyek az álmait és céljait képviselik. Ha mindennap szem előtt tartja őket, motiváltab­bnak és elszántabb­nak fogja érezni magát. Szeretne több pénzt keresni 2024-ben? Tűzzön fel egy cetlit, és írjon rá egy konkrét összeget. Szeretne többet utazni? Tegye ki a táblára azoknak a helyeknek a képeit, amelyekre el szeretne jutni.

 ?? ?? Jó kezdet
Már az év elején tervezzen be néhány olyan tevékenysé­get, amiből idén többet szeretne csinálni
Jó kezdet Már az év elején tervezzen be néhány olyan tevékenysé­get, amiből idén többet szeretne csinálni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary