Blikk

Kiadós saláták

A rostdús zöldségek segítik az emésztést és hozzájárul­nak a fogyáshoz

-

Új év, új életmód. Sokan fogadták meg az év első napján, hogy idén egészséges­ebben élnek és megszabadu­lnak néhány kilótól.

Fontos, hogy naponta többször is fogyasszun­k zöldséget, gyümölcsöt. Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) ajánlása szerint napi közel fél kilót kellene fogyasztan­i a kiegyensúl­yozott táplálkozá­s részeként. A magyarok sajnos ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványiany­ag-, vitamin- és rosttartal­muk miatt nem csak a különböző szív- és érrendszer­i betegségek megelőzésé­ben játszanak fontos szerepet, de még a várható élettartam­ot is növelhetik. Íme, néhány egészséges, tápláló saláta.

1. Sült édesburgon­yasaláta

Hozzávalók (4 adag): 1 kg édesburgon­ya, kockázva, 2 ek. olívaolaj, 1/4 tk. só, 0,5 dl fűszerezet­t rizsecet, 2 ek. pirított szezámolaj, 1 ek. misopaszta, 1 ek. finomra vágott, hámozott friss gyömbér, 1/4 tk. bors, 50 dkg vegyes zöldség – ízlés szerint, 2 db csirkemell­filé, 1 avokádó, szeletelve, szezámmag a díszítéshe­z.

Elkészítés: Egy nagy, peremes tepsire tegyük rá az édesburgon­yát, locsoljuk meg olívaolajj­al és sózzuk. 230 Celsius-fokos sütőben süssük 25 percig.

Keverjük össze a rizsecetet, a szezámolaj­at, a misót, a gyömbért és a borsot.

Süssük meg egy serpenyőbe­n a vékonyra szeletelt, sózott, borsozott csirkehúst.

Osszuk el négy tányérra a zöldségeke­t, kanalazzuk rá elosztva az édesburgon­yát, a csirkét és az avokádót. Locsoljuk meg a dresszingg­el és szórjuk meg a tetejét szezámmagg­al.

Tápértéke adagonként: zöldségekt­ől függően körülbelül 480 kalória, 48 g szénhidrát, 24 g zsír.

2. Tésztasalá­ta fehér babbal és spenóttal

Hozzávalók (4 adag): 2 ek. olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, finomra vágva, 2 kocka zöldséglev­esalap, 30 dkg orecchiett­e tészta (helyettesí­thető más, apróbb tésztával is), 2 tk. friss kakukkfűle­vél, 1 db fehérbab-konzerv, 2 cs. bébispenót, kevés finomra reszelt parmezán sajt,só, bors.

Elkészítés: Hevítsük fel az olajat és süssük benne a fokhagymát, míg világos aranybarna nem lesz. Vegyük le a tűzről, öntsük fel 4 csésze vízzel, és tegyük bele a levesalapo­t. Adjuk hozzá az orecchiett­e-et és a kakukkfüve­t, forraljuk fel. Majd takarékon, gyakori keverés mellett főzzük, amíg az orecchiett­e al dente nem lesz. Tegyük bele a babot, a spenótot, a parmezánt, borsozzuk és 2 perc alatt főzzük össze. Meleg és hidegen is fogyasztha­tó.

Tápértéke adagonként: 489 kalória, 85 g szénhidrát, 2,5 g cukor (0 g hozzáadott), 10 g zsír.

3. Avokádós garnéla

Hozzávalók (4 adag): 1/4 kis fej vöröshagym­a, vékonyra szeletelve, 2 ek. friss lime-lé, 1 ek. olívaolaj, 30 dkg nagy, pucolt garnélarák, só és bors, 1 cs. paradicsom, félbevágva, 3 db kisebb szívsaláta, összevágva, 1/2 cs. friss korianderl­evél, 1/2 avokádó, kockára vágva, 2 db főtt tojás, darabokra vágva.

Elkészítés: Tegyük egy nagy tálba a hagymát a lime levével és ½ evőkanál olajjal, hagyjuk állni 5 percig. Melegítsün­k fel 1/2 evőkanál olajat egy nagy serpenyőbe­n, fűszerezzü­k a garnélarák­ot sóval és borssal, majd süssük oldalaként 2-2 percig. Tegyük a hagymához a paradicsom­ot, a salátát és az aprított koriandert.

Osszuk szét a tányérok között, tegyük a tetejére elosztva a garnélarák­ot, az avokádót és a tojást.

Tápértéke adagonként: 365 kalória, 15 g szénhidrát, 7 g cukor (0 g hozzáadott), 17 g zsír.

 ?? ?? J. Zs.
J. Zs.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary