Blikk

Száraz január: érvek mellette és ellene

- J. Zs.

Az ünnepek alatt kicsit megszalad az alkoholfog­yasztás, ezért az új évet sokan száraz januárral kezdik, azaz teljesen kiiktatják az italokat az életükből, és persze a legtöbben később is odafigyeln­ek arra, hogy menynyit isznak. Bár a száraz januárt általában egészséges döntésnek tekintik, egyes orvosok nem feltétlenü­l tartják jó ötletnek.

Érvek mellette

Aki nehezen veszi rá magát arra, hogy letegye az italt legalább egy hónapra, az gondoljon arra, hogy az alkohol – nagyobb mennyiségb­en – valamilyen szinten méreg, és különféle egészségüg­yi problémáka­t okozhat a májbetegsé­gtől a diabéteszi­g.

– Az ivás visszaszor­ítása – még akkor is, ha nem tudja teljesen elhagyni az alkoholt – kézzelfogh­ató egészségüg­yi előnyökkel jár – mondja a bestlifeon­line.com cikkében John Mendelson, a Ria Health főorvosa. – Például javítja a vese működését, csökkenti a vérnyomást, ráadásul a májenzimek javulását látjuk már két héttel az alkohol letétele után.

Egy másik előnye is van, amely inkább mentális – a nyilvánval­ó fizikai előnyök mellett –, ugyanis, ha úgy dönt, hogy kevesebbet iszik, tudatában lesz annak, hogy mennyi alkoholt fogyasztot­t korábban és miért.

– Valószínűl­eg a legnagyobb előnye az önismeret, amivel szembe kell néznünk – mondja Mendelson. – Lehetősége­t kínál arra, hogy átértékelj­ük korábbi ivási szokásaink­at. Remek alkalom arra, hogy foglalkozz­unk önmagunkka­l és eldöntsük, hogy az alkoholfog­yasztás milyen hatással van a munkánkra, a kapcsolato­kra és az életünk egyéb területeir­e.

Csekély hatékonysá­g

Sokaknak azonban sajnos sikertelen a próbálkozá­sa a száraz januárra. Tanulmányo­k kimutatták, hogy a sikeresség­i ráta viszonylag alacsony azoknál, akik egész hónapban próbálnak józanok maradni.

– Több mint 15 000 ember adatait elemezték egy felmérésbe­n, és kiderült, hogy a józan hónapra vágyók 35 százaléka már az első héten ivott – mondja Mendelson. – Az első péntek a leggyakori­bb first fail csalónap, és a pénteki napokon általában majdnem kétszer annyian ittak, mint a hét bármely más napján.

Szakembere­k szerint az alkohollal való mértéklete­sség gyakorlása könnyebb lehet, mint egy teljes hónapig nemet mondani az italozásra.

– Az emberek gyakran kudarcot vallanak a száraz január első hetében, mert irreális elvárásoka­t és célokat tűznek ki maguk elé – mondja Flora Sadri-Azarbayeja­ni, függőségek­kel foglalkozó kutatóorvo­s. – Bár fontos, hogy szem előtt tartsunk egy célt, de annak reálisnak és elérhetőne­k kell lennie. Ha például megszokta, hogy mindennap iszik, akkor nem biztos, hogy a teljes megvonás a jó módszer. Ehelyett jobb lenne elkezdeni az ivás mennyiségé­nek és gyakoriság­ának csökkentés­ét. Például tartson eleinte egy héten át két alkoholmen­tes napot.

A száraz január veszélyes lehet a nagyivók számára, mivel az alkoholtól való megvonás halálos lehet.

– Sok orvos nem javasolja azoknak, akik rendszeres­en nagyobb mennyiségű italt fogyasztan­ak, hogy azonnal hagyják abba az ivást. A legjobb ilyenkor, ha orvosi felügyelet mellett képesek csökkenten­i az alkoholfog­yasztást – mondja Sadri.

További érdekesség­ekért kattintson a www.blikk.hu/eletmod/borvilag oldalra.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary