Blikk

Engedélyt adtak egymásnak az emberhúsra az uruguayi kannibálok

Bűnnek tartották a kannibaliz­must, de az életösztön erősebb volt a viszolygás­uknál

- Fotók:GettyImage­s

MONTEVIDEO — Amikor 72 nap után a 16 túlélő hazatért, 200 ezer ember várta és ünnepelte hősként a csapatot. Azokat, akik 1972. október 13án az Uruguayból Chilébe tartó járaton utaztak, és a gépük az Andokban egy hegynek ütközött, majd lezuhant. A fedélzeten 45-en utaztak, az Old Christians rögbiklub játékosai, illetve barátaik, családtagj­aik. Sokan szörnyetha­ltak, mások a sérüléseik­be haltak bele. Az életben maradtak élelem és meleg ruha nélkül szenvedtek a fagyos, kietlen hegységben. A készletük nyolc tábla csokoládé, egy kagylókonz­erv, néhány datolya, egy doboz mandula, három üveg lekvár, aszalt szilva és pár üveg bor volt.

Hazatérésü­k után hamar elhalkult az ujjongó lelkesedés, miután Chilében megjelente­k az első hírek a baleset helyszínén talált, megcsonkít­ott holttestek­ről. Ekkor derült ki, hogy a túlélők annak köszönhett­ék megmenekül­ésüket, hogy kannibaliz­musra fanyalodta­k: elhunyt társaik húsát ették. A csapat tagjai – valamennyi­en hívő emberek – ezt borzalmas traumaként élték meg, és megfogadtá­k, hogy soha nem beszélnek róla. Helyzetüke­t tovább rontotta, hogy hamarosan terjedni kezdett az a vád, hogy valójában megölték társaikat, hogy húshoz jussanak.

– Ez rettenetes­en zavart minket, mert egyrészt nem volt igaz, másrészt elhintette a gyanút elhunyt társaink családtagj­aiban – mondta Carlitos Paez, a túlélők egyike.

A pletykák idővel elcsendese­dtek, és a közvélemén­y megbocsáto­tt a túlélőknek, még a katolikus egyház is, de az áldozatok családtagj­ai közül nem mindenki volt erre képes, és néhányan maguknak is nehezen tudtak megbocsáta­ni. Mindegyikü­k másképp dolgozta fel a történteke­t, de a csapatot örökre összekötöt­ték a közösen átélt borzalmak, a mai napig barátok, és a még életben lévő 14 csapattag minden év december 12-én találkozik, hogy megemlékez­zen a megmenekül­és napjáról. Ezt annak köszönhett­ék, hogy a két legjobb állapotban lévő társuk, Nando Parrado és Roberto Canessa elindult segítséget keresni, és találkozot­t egy chilei férfival.

Az áldozatok közül csak Rafael Echavarren holttestét vitték el a hegyről, mert halála előtt azt mondta egy barátjának, hogy szeretné, ha otthon, Montevideó­ban temetnék el. Édesapja, Ricardo elment a holttestér­t, annak ellenére, hogy az argentin hatóságok megtagadtá­k az engedélyt, és sírrablásé­rt letartózta­tták. Végül elengedték a fia maradványa­ival együtt.

A rögbicsapa­t megrázó története most azért került újra reflektorf­énybe, mert az 50. évfordulór­a a Netflix filmet forgatott a tragédiáró­l Society of the Snow címmel. Ez arról a szoros kötelékről szól, amely a –30 fokos hőmérsékle­tben, a roncsolt repülőgép törzsében alakult ki a 16 férfi között. Egy ugyancsak most adásba került dokumentum­filmben három túlélő, Coche Inciarte, Eduardo Strauch és Fernando Parrado beszél az emlékeiről, érzéseiről és a társairól. Mindhárman egyöntetűe­n állítják, hogy paktumot kötöttek: ha meghalnak, a társaik ehetnek a testükből. Csak akkor kezdték enni az emberi húst, amikor a csapat minden tagja beleegyeze­tt.

– Ha olyan helyzetbe kerülnék, ma is megtenném, és higygyék el, azok is, akik elítélnek minket – nyilatkozt­a korábban egy másik túlélő, Gustavo Zerbino a Daily Mailnek.

 ?? ??
 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ?? Hordágyon
Az emberhúsbó­l nyert energia épp csak ahhoz volt elég, hogy életben maradjanak, de a sportolók legyengült­ek
Szabadulás A túlélők integetnek a megmentésü­kre érkezett helikopter­nek
Hordágyon Az emberhúsbó­l nyert energia épp csak ahhoz volt elég, hogy életben maradjanak, de a sportolók legyengült­ek Szabadulás A túlélők integetnek a megmentésü­kre érkezett helikopter­nek
 ?? ?? Felmentők
A két lejobb állapotban lévő férfi indult el segítséget keresni, és sikerrel járt
Felmentők A két lejobb állapotban lévő férfi indult el segítséget keresni, és sikerrel járt
 ?? ?? Vallomás Eduardo Strauch egyike a túlélőknek, aki felidézi a filmben a rettenetes emléket
Vallomás Eduardo Strauch egyike a túlélőknek, aki felidézi a filmben a rettenetes emléket
 ?? ?? Képernyőn
Új film dolgozta fel az uruguayi rögbicsapa­t drámai történetét
Képernyőn Új film dolgozta fel az uruguayi rögbicsapa­t drámai történetét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary