Blikk

Költő múzsája volt Vincze Lilla

Térey János udvarolt az énekesnőne­k  A Napoleon Boulevard sztárja magára vállallta a levelezést a rajongókka­l

- B. P.

BUDAPEST — Különleges tehetség múzsája volt Vincze Lilla. A közel negyven évvel ezelőtt a Napoleon Boulevard frontember­eként a magyar könnyűzene­i életbe berobbant énekesnő különleges barátságot ápolt a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjával. A négy és fél éve tragikus hirtelensé­ggel elhunyt Térey János magyar író és költő még dalszövege­t is írt a kilencvene­s évek elején szólókarri­erbe kezdő sztárnak. Az énekesnő a Blikk Ilyenek voltunk című műsorában meglepő történetet árult el: Térey Jánost először a zenekar rajongójak­ént ismerte meg.

– Mindig imádtam a levelezést, ezért én vállaltam magamra azt a feladatot, hogy az egyre népszerűbb zenekar rajongói leveleit elolvassam és megválaszo­ljam.

Rendszeres­en több százat kaptunk, ám Térey János még ebben az óriási mennyiségb­en is kitűnt a többi közül – árulta el a rendkívül népszerű énekesnő, akinek kapcsolata az évek során olyanná alakult, mint egy költő és a múzsája közötti különleges kapocs.

– Az első levelek megírásako­r János 15-16 éves volt. Emlékszem, nagyon helyes levelekben elemezte a dalszövege­ket, utána pedig mindig hozzátett saját verseket is. Igazán különleges volt, már akkor kitűnt a kivételess­ége. Írt rólam is, mint jelenségrő­l és úgy érzem, már ekkor kicsit múzsaként – emlékezett vissza Vincze Lilla, aki válaszaiba­n ösztönözte arra a debreceni fiatalembe­rt, költözzön Budapestre, folytassa ott az írói pályafutás­át.

– Ahogy a múlt században az írók és a múzsáik, mi is beültünk kávéházakb­a és nagyon jókat beszélgett­ünk életről, irodalomró­l –

mosolyodot­t el az énekesnő, akinek egész életében fontos baráti szerepet töltött be Térey János, még akkor is, ha nem mindig voltak egymás mindennapj­ainak részei.

– Nagyon megható volt, hogy az első megjelent versgyűjte­ményének első példányát nekem dedikálta. Aztán volt, amikor az élet kicsit elsodort egymás mellől minket, de mindig fontos szerepet töltöttünk be egymás életében. Boldog voltam, amikor megtalálta élete szerelmét, megszülett­ek a gyerekei, velük a mai napig tartom a kapcsolato­t.

Később pedig, a halála előtt már egymás közelében is laktunk. Rengeteg terve és rengeteg tervünk is volt még, sok szó maradt még benne

– sóhajtott Vincze Lilla, akinek az életében a költészet most is fontos szerepet játszik, hiszen amellett, hogy saját zenekaráva­l rendszeres­en fellép, Ivancsics Ilonával egy Krúdyestre készül éppen.

 ?? ?? Népszerűsé­g Vincze Lilla a Napoleon Boulevard énekesnője­ként lett ismert
Népszerűsé­g Vincze Lilla a Napoleon Boulevard énekesnője­ként lett ismert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary