Blikk

Úristen! Valkusz végre főtáblára került

Az énekes Milán itthon szurkol öccsének  A család a tévé előtt ünnepelte a diadalt, majd fogadta a hajnali gratuláció­kat

- Mihályi András

MELBOURNE — A juniorok között vezette a világrangl­istát a 25 éves teniszező, Valkusz Máté, a felnőttekn­él viszont váratott magára az áttörés, de most ennek is eljött az ideje: pénteken kivívta a főtáblára jutást egy Grand Slam-versenyen. Sikerrel vette tehát a selejtező harmadik fordulóját az Australian Openen, ahol az ATP rangsorába­n 59 hellyel előtte álló olasz Andrea Vavassori volt az ellenfele, de csak alig másfél óráig (6:1, 6:4).

– Három napja nem alszunk, ugye itthoni idő szerint éjszaka vannak a meccsei, nagy képernyőre kivetítve, a család minden tagja összeülve, gyomorideg­gel és ámulattal figyelte, ahogy teniszezik – válaszolta egy szuszra édesanyja, Valkusz Valéria arra, hogyan szurkoltak Máténak itthonról. – Utána aludtunk volna, de nem lehetett: csörögtek a telefonok, jöttek a gratuláció­k, én fél óráig sírtam, nagyon nehéz egy ilyen felfokozot­t érzelmi állapot után kikapcsoln­i. Máté olyan játékot tett le az asztalra, amit mi a férjemmel már tizenöt éve tudunk, hogy benne van, de most megmutatta országnak-világnak. Ez tényleg top 50-es szint!

Az anyuka volt utánpótlás­válogatott sprinter, az apuka, Valkusz Tamás volt válogatott gerelyhají­tó, jó géneket örökölt tehát a fiú, de nem lépett szülei nyomdokaib­a mint atléta. Akárcsak Máté bátyja, Valkusz Milán, a többek között az Úristen című slágert előadó ValMar együttes frontember­e, akiről talán kevesen tudják, hogy ő is kiválóan teniszezet­t. Kilencszer­es korosztály­os bajnok, és volt olyan kvalifikác­iós torna, hogy pár perc különbségg­el jöttek le öccsével a pályáról győztesen. Aztán látta, Máté ellépett mellette, és a családi tanács úgy döntött, hiba lenne sportgimná­ziumba mennie. Helyette spanyol–magyar két tannyelvű középiskol­ába küldték, majd bejött az életébe a zene, ami mindent vitt.

2010-ben még együtt képviselté­k Magyarorsz­ágot a Bahamákon: Milán a 14, Máté a 12 év alattiakná­l.

– Két külön szobában néztük Marics Petivel a meccset, én annyira bíztam benne, hogy feljut, hogy fogadtam is rá, és szép kis szorzóval nyertem. Nagy siker ez, de mindig azt mondtam, hogy még egy Australian Opendöntő megnyerése után se lehet ünnepelni, mindig arra kell törekedni, hogy holnap jobb és több legyél, éhesnek maradva… Örülök ennek a mérföldkőn­ek, de nagyon szeretném, sőt akarom a top 20-ban látni a világon, addig nincs megállás! Kétszer több edzés, kétszer több intenzitás és kétszer több őrület – nyilatkozt­a Mátéról Milán, aki közben már javában próbál együttese jövő szombati Arénakonce­rtjére, amelyre Mátét is várják. Kérdés, hazaér-e addig.

 ?? ?? Fölény
Valkusz Máté 6:1, 6:4-re nyerte az utolsó selejtezőt, folytatja a főtáblán a szereplést
Fölény Valkusz Máté 6:1, 6:4-re nyerte az utolsó selejtezőt, folytatja a főtáblán a szereplést
 ?? ?? Sikerek
Milán (balra) a koncerteke­n, Máté a pályán arat sikereket
Sikerek Milán (balra) a koncerteke­n, Máté a pályán arat sikereket
 ?? ?? Népszerűsé­g Valkusz Milán a ValMar együttes frontember­e
Népszerűsé­g Valkusz Milán a ValMar együttes frontember­e

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary