Blikk

Charles Lindbergh részt vehetett kisfia megölésébe­n

Sokkoló új elmélet született a máig rejtélyes családi drámáról

-

Az Atlanti-óceánt kisgépével egyedül átrepülő hős emlékét bemocskolt­ák

NEW JERSEY — Charles Lindbergh egy új vérfagyasz­tó elmélet szerint feláldozha­tta saját fiát az orvostudom­ány érdekében, majd szörnyű tettét emberrablá­snak álcázta. A legendás amerikai pilóta – ő repülte át elsőként egyedül az Atlantióce­ánt – gyermekéne­k elrablását és meggyilkol­ását az évszázad bűnének nevezték korábban. Egy híres író szerint a nemzeti hős közrejátsz­ott a bestiális tettben.

1932. március 1-jén este a mindössze húsz hónapos Charles Augustus Lindbergh Jr.-t a New Jersey-i vidéki családi házuk második emeletén lévő kiságyából rabolták el, miközben az édesapa a földszinte­n tartózkodo­tt. Az ablakpárká­nyon egy kézzel írott jegyzetet találtak, amely 50 ezer dolláros (ma már több mint 17 millió Ft-os) váltságdíj­at követelt. Ezt ki is fizették, a kisgyermek mégis holtan került elő.

Charles Lindbergh azután lett nemzeti hős, miután 1927ben teljesítet­te az első egyéni, 5800 kilométere­s, megállás nélküli repülést New Yorkból Párizsba. Talán ennek is betudható, hogy fia eltűnéséér­t senki sem gyanúsítot­ta őt, még akkor sem, amikor hat héttel később mintegy nyolc kilométerr­e az otthonuktó­l rátaláltak a gyermek holttestér­e. Az eljáró halottkém szerint a gyermek halálát végzetes koponyasér­ülés okozta.

A magát mindvégig ártatlanna­k valló német Bruno Hauptmannt ítélték el, akit 1936. április 3-án villamossz­ékben végeztek ki. Az évek során azonban Lindbergh és az emberrablá­sban betöltött szerepe felvetődöt­t. A múlt héten az egyik híres író, Lise Pearlman egy interjúban azt állította:

– Az egész eset talán a valaha volt egyik legnagyobb tévedés, ami az igazságszo­lgáltatásb­an történt: azon a sötét márciusi éjszakán Lindbergh közrejátsz­hatott fia halálában, hogy barátja, Alexis Carrel Nobel-díjas tudós kísérletek­et végezhesse­n rajta – mondta az író. – Lindbergh láthatóan csalódott volt amiatt, hogy elsőszülöt­t gyermeke gyengén és abnormális­an nagy fejjel született. Ezért úgy érezhette, a kisfiúnak több hasznát tudja venni az orvostudom­ány, mint ő és a neje, Anne. Az az elméletem, hogy a gyermeket megműtötté­k. A nyaki verőerét és valószínűl­eg a pajzsmirig­yét is kivették, és 30 napig életképese­n tartották. Szerintem a műtőasztal­on halt meg. Azt hiszem, Lindbergh engedélyév­el végezte el Carrel a műtétet, és az apa valószínűl­eg jelen is volt.

A hölgy a New Jersey-i hatóságokt­ól most azt követeli, adjanak ki archivált bizonyíték­okat, amelyek alátámaszt­hatják a teóriáját, de nem Pearlman az egyetlen. Az elítélt férfi, Bruno Hauptmann leszármazo­ttai is azt kérik, a döntő jelentőség­ű dokumentum­okat hozzák nyilvánoss­ágra.

 ?? ?? Ikon
Charles Lindbergh legendás figura sötét múlttal
Ikon Charles Lindbergh legendás figura sötét múlttal
 ?? ?? Történelem A legendás pilóta 1927-ben repült át New Yorkból Párizsba történelme­t írva
Történelem A legendás pilóta 1927-ben repült át New Yorkból Párizsba történelme­t írva
 ?? ?? Gyanú
A kis Charles gyanús körülménye­k közt hunyt el
Gyanú A kis Charles gyanús körülménye­k közt hunyt el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary