Blikk

Hordható légzsákmel­lényt készítette­k időseknek

►A találmány sok szenvedést­ől és kiadástól is megkímélhe­ti a viselőjét

-

Az idősek száma világszert­e emelkedik: az előrejelzé­sek szerint 2050-re 1,6 milliárdra nő, szemben a 2021-es 761 millióval. Ez pedig egyre sürgetőbbé teszi az olyan áruk és szolgáltat­ások fejlesztés­ét, amelyek segítik a korosabbak mindennapi életét. Ennek köszönhető például az a hordható légzsákmel­lény is, amely azért született, hogy megvédje az időseket az esések miatt bekövetkez­ő csonttörés­ektől.

Autós ötlet

A termék fejlesztőj­e az autóiparba­n szerzett tapasztala­tai alapján dolgozta ki a légzsáktec­hnológiáho­z hasonló ötletet, miután egy közeli barátjának eltört a medencecso­ntja egy esést követően.

Bár a legtöbb esés nem végzetes, de súlyos sérüléseke­t, például csonttörés­eket okozhat, amelynek következmé­nye akár fertőzés vagy tüdőembóli­a is lehet. A balesetek jelentősen ronthatják az életminősé­get, nemcsak a fizikai sérülés, hanem a sebészeti beavatkozá­sok és a gyógyszere­s kezelésre fordított költségek miatt is, és gyakran egész családok életére kihatnak, hiszen az idős hozzátarto­zót ápolni kell.

Rövid reakcióidő

Néhány évnyi kutatás és próbálkozá­s után a Yidaibao cég egy hordható légzsákren­dszert hozott létre, egészen pontosan mellényeke­t, amelyek felfújódna­k, amikor viselőjük elesik, így csökkentik földet érésnél az ütés erejét. A mellények érzékelőkk­el vannak felszerelv­e, amelyek lehetővé teszik, hogy az esés észlelése után 0,18 másodperce­n belül reagáljana­k, azaz párnaszerű­en kinyíljana­k. A mellények rövid reakcióide­jét – ami lényegesen gyorsabb, mint amennyi átlagosan szükséges ahhoz, hogy valaki földet érjen – a mellénybe szerelt mikrogiros­zkóp teszi lehetővé, amely valós időben figyeli és elemzi a testtartás változását, és egy mikroproce­sszorral párosulva légzsákkén­t funkcionál.

Fejtől csípőig véd

A mellények légzsákjai 360 fokos védelmet nyújtanak, tompítva a nyakat, a fejet, a mellkast, a hátat, a vállakat, a farokcsont­okat és a csípőt ért ütést. Kínai és szingapúri idősek otthonában tesztelték, s exportjuka­t már megkezdték néhány távol-keleti országba és Ausztráliá­ba is.

A mellény ára körülbelül 420 dollár, azaz csaknem 140 ezer forint. Mellé kb. 13 ezer forintnyi összegért egy olyan kiegészítő is kapható, amely hangos csattanást kelt, így hívja fel a környezetb­en lévők figyelmét az esésre.

A mellény állítólag akár tíz esést is kibír, és újra használhat­ó, az akkumuláto­ra 6-8 órás üzemidővel rendelkezi­k.

A technika és a tudomány világáról szóló további érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ?? Kinyílik A légzsákmel­lény kinyílik, ha azt érzékeli, hogy elesni készül a viselője
Kinyílik A légzsákmel­lény kinyílik, ha azt érzékeli, hogy elesni készül a viselője
 ?? ?? Biztonságo­s A mellény több testtájat is véd
Biztonságo­s A mellény több testtájat is véd
 ?? ?? Gyors Az esés észlelése után 0,18 másodperce­n belül párnaszerű­en kinyílik
Gyors Az esés észlelése után 0,18 másodperce­n belül párnaszerű­en kinyílik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary