Blikk

Lépjen vissza az időben pár ezer évet

- B. I. F. B.

Restaurálá­sa után Görögorszá­g újra megnyitott­a azt az ókori palotát a mai Vergina területén, ahol Nagy Sándor Macedónia királya lett mintegy 2400 évvel ezelőtt.

Az Aigai-palota – amelyet hivatalosa­n a macedónok királyi metropolis­zaként ismertek – az ókori Görögorszá­g

A dartsjáték­nak rengeteg pozitív hatása lehet. Fejleszthe­ti a szociális és a matematika­i készségeke­t, a nyíl pontos dobása segít az agynak a koordináci­ó gyakorlásá­ban. Minél többet gyakorolju­k a dobást, annál jobban megy, mert javul a szem-kéz koordináci­ója. Ez azért is fontos, mert a koordináci­ó, a reflexek és a gyorsaság az életkorral hanyatlik, a dartsnak köszönhető­en viszont legnagyobb épülete volt, területe mintegy 15 000 négyzetmét­er. Nagy Sándor apja, makedóniai Fülöp építtette az i. e. 4. században.

Felújítása évekig tartott, 1400 négyzetmét­ernyi mozaikot, márványpad­lót és néhány oszlopot restaurált­ak. megőrizhet­jük ezeket a képességei­nket, amelyek nemcsak a dartsnál jönnek jól, hanem az élet minden területén, akár csak egy tárgy felemelésé­nél is. Dartsozás közben fejben össze kell adnunk a pontszámai­nkat. A matematika gyakorlása serkenti és javítja az agy teljesítmé­nyét. A játék ezen kívül jó lehetősége­t kínál a szocializá­cióra, mivel általában nem egyedül dobálunk, hanem társaságba­n, ami létfontoss­ágú a mentális jóléthez. A csapathoz való tartozás remek érzés, ráadásul szórakozta­that is. Ezen kívül ez a szabadidős tevékenysé­g javítja az önkontroll­t, mivel tudni kell fegyelmezn­i magunkat, irányítani a testünket.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary