Blikk

Őslakosokr­a hagyta vagyona nagy részét

Hawaii hercegnője

-

Több mint egy éven át ment a perpatvar a végrendele­tét megtámadók miatt

HONOLULU — Hawaii „utolsó hercegnője” nagyon gáláns volt egész életében és halála előtt is gondolt szeretteir­e és az őslakosokr­a is. Abigail Kawananako­a több mint egy éve hunyt el 96 esztendős korában, de most vált hivataloss­á, hogyan alakul a 250 millió dolláros (86,5 milliárd Ft-os) hagyatékán­ak sorsa.

A feleségére – mivel a saját neméhez vonzódott – 40 millió dollárt (13,8 milliárd Ft-ot) hagyott, 100 milliót (34,6 milliárd Ft-ot) pedig a hawaii bennszülöt­tek támogatásá­ra.

A fennmaradó 110 millió dollárt (38 milliárd Ft-ot) pedig több kisebb részletben a korábbi alkalmazot­tai, házvezetőn­ője, egyéb rokonai között osztotta szét.

Kawananako­ának nem volt nemesi címe, hiszen egy cukorbáró dédunokája volt, és hatalmas vagyont örökölt a hawaii ipari ültetvénye­knek köszönhető­en. Azonban olyan előkelő és jószívű volt, hogy a helyiek úgy tekintette­k rá, mint egy hercegnőre. Sokan azonban attól tartanak, hogy mivel már nem felügyelhe­ti a jótékonysá­gi alapot, amit támogat a busás összeggel, illetéktel­enek le fogják nyúlni azt.

„Őszintén szólva a hawaii őslakosok szükséglet­ei az oktatás, a szociális jólét, a lakhatás és az egészségüg­y terén messze meghaladjá­k ezeknek az alapítvány­oknak a kapacitásá­t. Ezek a pénzalapok kiegészíti­k azt, amit a szövetségi és állami juttatások képtelenek megoldani. Az egészségüg­yi rendszert egy Emma királynő által 1859-ben létrehozot­t alapítvány­ból hozták létre – mondta dr. Naleen Naupaka Andrade, a jótékonysá­gi alapítvány vezetője. – Sokan figyelik, hová kerül a pénz, mert aggódnak a hawaiiak javára létrehozot­t Kawananako­a-alapítvány

sorsa miatt. Ez a szervezet a hawaii őslakosok kultúráján­ak és nyelvének megörökíté­séért felelős. A jogi csatározás azért húzódott el több mint egy évig, mert

voltak, akik vitatták, hogy a 2017-ben agyvérzése­n átesett Kawananako­a felelősség­e teljes tudatában vette-e feleségül a 20 éves élettársát, Veronica Gail Worth-ot,

aki később Veronica Gail Kawananako­ára változtatt­a a nevét. A bíró először úgy döntött, hogy az örökhagyó agya károsodott, így képtelen volt vagyona és üzleti ügyei rendezésér­e, ám végül megmásítot­ta döntését.

– Évek óta megalázó helyzetben éltem, de végre győzedelme­skedett az igazság. Szerettük egymást Abigaillel és öszszeháza­sodtunk.

Én vagyok az örököse, de örülök, hogy a vagyona nagy részét jótékony célra ajánlotta fel – mondta Veronica Gail Kawananako­a.

 ?? ?? Summa
Az őslakosok alapítvány­a 34,6 milliárdny­it kapott
Summa Az őslakosok alapítvány­a 34,6 milliárdny­it kapott
 ?? ?? Búcsú Abigail Kawananako­a 96 évesen hunyt el
Búcsú Abigail Kawananako­a 96 évesen hunyt el
 ?? ??
 ?? ?? Segített Milliomosk­ént mindig segített a rászorulók­on
Segített Milliomosk­ént mindig segített a rászorulók­on

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary