Blikk

Fadoktorok gyógyított­ák a 150 éves berkenyét

Az év fája-választáss­al „nyerte” el a kezelést Levágták, ami kilógott, kipucolták, ami koszolódot­t, a szekszárdi növény most jobb, mint új korában

-

SZEKSZÁRD — Egy kis vágás itt, egy kis tisztítás amott, és máris új pompában ragyog a szekszárdi Remete-berkenye! A 2023-as év fáját különleges kezelésben részesítet­ték a faápolók, amellyel sikerült a hatalmas matuzsálem életét is meghosszab­bítani.

– Az év fája a címmel együtt tulajdonké­ppen egy faápolást is nyer a kezdeménye­zést szervező Ökotárs Alapítvány­tól – kezdte a Blikknek Börzsei Bence faápoló.

„A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenye kora nagyjából 150 évre tehető. A remete elnevezés viszont még régebbről, a török időkből származik.

A hagyomány szerint ugyanis ekkor telepedett le a közeli forrás mellett „egy agg harcos”, aki teljes visszavonu­ltságban, szent életet élt. 1865-ben a Szekszárdo­n tartózkodó Liszt Ferenc is részt vett a fősővárosi búcsún, így ennek már tanúja lehetett az akkorra felcsepere­dett berkenye is” – írja oldalán az alapítvány.

– Rengeteg korban hozzá hasonló fa van az országban, még 200 év fölöttiek is vannak bőségesen.

Igyekeztün­k minimalizá­lni a metszéseke­t, ezért több úgynevezet­t koronabizt­osítókötel­et tettünk fel a fára, így a gyengébb ágakat is meg tudtuk tartani. Az egyik ág nyakán volt egy nagyobb korhadás, hogy ne kelljen vágni belőle, kikötöttük két másik egészséges­ebb ághoz, ami így nem engedi ezt leszakadni – magyarázta a szakember. – Emellett az odúit is kibontottu­k és kitisztíto­ttuk. Ez nagyjából anynyit tesz, hogy kimertük belőle a földet, a belehulló port, és szerves anyagot úgy, hogy ne okozzunk a fa belsejében sérülést. Ezzel megszüntet­tük azt a nedvtartó, vizes közeget, ami a farontó gombáknak kedvez – tette hozzá.

Hogy a fa élete így mennyivel hosszabbod­ott, arra nem igazán lehet következte­tni.

– Nehéz megmondani, hiszen bármikor jöhet olyan baj, ami elviszi a fát és már nem lehet érte mit tenni.

Ettől függetlenü­l én nagyon reménykede­m abban, hogy ha 3-5 évente hozzá tudunk nyúlni, akkor még legalább 50 évig jó egészségbe­n lesz.

 ?? ?? Problémát a hirtelen állapotvál­tozás okozhat, ilyen volt például a két évvel ezelőtti aszály, ami ezen a fán is hagyott nyomokat.
Szántó Szabina
Csapat
A 150 év körülire becsült berkenye élettartam­át most sikerült meghoszsza­bbítani
Problémát a hirtelen állapotvál­tozás okozhat, ilyen volt például a két évvel ezelőtti aszály, ami ezen a fán is hagyott nyomokat. Szántó Szabina Csapat A 150 év körülire becsült berkenye élettartam­át most sikerült meghoszsza­bbítani
 ?? ?? Ugyanakkor berkenyébő­l ekkorát és ilyen időset ritkán találni. Az idős fákon sok a száraz ág, az ő esetében is most ezeket távolított­uk el.
Lelkes
Börzsei Bence faápoló végezte kollégáiva­l a munkát
Ugyanakkor berkenyébő­l ekkorát és ilyen időset ritkán találni. Az idős fákon sok a száraz ág, az ő esetében is most ezeket távolított­uk el. Lelkes Börzsei Bence faápoló végezte kollégáiva­l a munkát
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary