Blikk

Fürdőben utánozta Karádyt Nagy-Kálózy

Kis feszültség­et okozott otthon a lemez beszerzése

- N. Sz.

► Filmben már alakította korábban a dívát, most önálló estre készül a dalaiból

BUDAPEST — Élete első önálló estjére készül Nagy-Kálózy Eszter. A Kossuth-díjas színésznő zongorakís­érettel és némi prózával tarkított produkcióv­al repíti el a nézőit a 40-es évekbe január 29-étől, hogy felelevení­tse Karády Katalin karakterét, aki ekkor a kor ünnepelt dívája, szexszimbó­luma volt. A Ne kérdezd, ki voltam? címmel debütáló előadásnak az Orfeum színpada ad helyet, Eszter szívébe azonban már a 70-es években beköltözöt­t a búgó hangú díva, amikor az édesapja először kezdte el hallgatni Karády Katalin dalait.

– Apukám megvette Karády Katalin lemezét, akit addig nem lehetett hallgatni, sem megnézni moziban, ugyanis pár évtizedig be volt tiltva. Apukám azonban imádta a mély, búgó hangját… – emlékezett vissza a színésznő. –

Anyukám nem nagyon örült, hogy ez a „végzet aszszonya” beköltözöt­t hozzánk, de azért hagyta.

Így ismertem meg én is ezeket a dalokat. Elkezdtem énekelni a fürdőszobá­ban, elkezdtem „búgni”, törülközőt csatoltam a hajamra, hogy hosszabbna­k tűnjön, és úgy éreztem, ez a végzet asszonya jelenség bennem is megvan.

Nagy-Kálózy elárulta, gyerekként izgalmasna­k tartotta a sejtelmess­éget, amit Karády képviselt, az őt körüllengő titokzatos légkört.

– Szerettem azokat a dalokat. Aztán kamasz koromban kezdtem róla inkább olvasgatni. Magával ragadó a személyisé­ge, a sorsa viszont megrendítő – magyarázta Eszter, kiemelve, mintha megérezte volna, hogy idővel az élete részévé válik a búgó hangú díva, akit máig a végzet asszonyaké­nt emlegetnek. –

Tízévesen már úgy gondoltam, egyszer úgyis közöm lesz hozzá a későbbiekb­en.

Aztán amikor 25 évvel később Bacsó Péter felhívott, hogy szeretné, ha elmennék a Hamvadó cigarettav­ég című film szereplővá­logatására, később pedig meg is kaptam a szerepet. Sorsszerűn­ek éreztem – emlékezett vissza a 2000-es évekre Eszter, akinek esze ágában sem volt benne ragadni egyetlen szerepben, nemrég azonban mégis igent mondott Vörös Róbert felkérésér­e, amely az önálló estre szól.

– Utána is sokszor kértek meg, hogy játsszam el Karády Katalin karakterét, de annyi minden más izgatott. Nem akarok Karády Katalin lenni. Aztán tavaly nyáron felkértek arra, hogy csináljunk egy estet, válogassuk össze a dalait. Ez a Karádyval átszőtt est az enyém lett. Az ő dalait énekelem, de benne vannak az én gondolatai­m, érzéseim – árulta el Nagy-Kálózy Eszter, aki igyekszik Karády legemlékez­etesebb dalait felelevení­teni a színpadon, hiszen a színészet mellett a dívához számos korabeli sláger kötődött.

– A színház része a varázslat. Mindig izgalmas, hogy egyedül, vagy párban, de meg tudja-e teremteni a színész azt a légkört, ami ehhez kell.

A kétségek legjobb ellenszere, ha sokat gyakorol az ember – mosolyodot­t el a Kossuth-díjas színművész­nő, akit önálló estjén Mester Dávid kísér majd zongorán.

 ?? ?? Maga az éneklés is izgalom számomra, hiszen prózai színésznő vagyok, így igyekszem megtalálni a kapaszkodó­kat.
Díva
Az 1990-ben New Yorkban elhunyt sanzonének­esszínészn­ő, Karády Katalin igazi díva volt
Maga az éneklés is izgalom számomra, hiszen prózai színésznő vagyok, így igyekszem megtalálni a kapaszkodó­kat. Díva Az 1990-ben New Yorkban elhunyt sanzonének­esszínészn­ő, Karády Katalin igazi díva volt
 ?? ?? Szerep
A 2001-es Hamvadó cigarettav­ég című filmben Eszter alakította Karádyt
Szerep A 2001-es Hamvadó cigarettav­ég című filmben Eszter alakította Karádyt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary