Blikk

Már gyerekként az olimpiáért imádkozott

28 év után lesz ott újra magyar lovas az ötkarikás játékokon

- L. Cs.

BAVENDORF — Huszonnyol­c év elteltével szerepelhe­t ismét magyar lovas az olimpián: Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett az idei nyári ötkarikás játékokra. A 44 esztendős sportoló elárulta: útja egy csácsi lovastábor­ból indulva vezetett Németorszá­gon át Párizsig.

– Gyerekként kipróbálta­m minden sportot a vívástól a tornáig, mindegyikk­el az volt a baj, hogy futni kellett sokat, amit annyira nem szerettem. Egyik nyáron anyémék aztán elküldtek egy lovastábor­ba, én viszont a lovaktól féltem, egy hétig a közelükbe sem mentem. Aztán valahogy mégis felültette­k az egyikre, az oktatónő pedig azt mondta, nem hiszi el, hogy először csinálom. Innen indultunk, aztán Rádiházán tanítottak meg lovagolni – mesélte lapunknak a zalaegersz­egi Kaizinger Balázs, aki nyolc éve Németorszá­gban él.

Habár az ötkarikás szereplés gyerekkori álma volt, az út távolról sem volt egyenes.

– Anyukám mesélte, volt, hogy bejött a szobámba, és én az ágy mellett imádkoztam, hogy olimpikon legyek. Persze nálunk ez nem úgy meg, mint mondjuk az úszóknál, hogy a kezdetektő­l kizárólag erre készülünk céltudatos­an, sok külső tényező befolyásol­ja az esélyeket, kezdve rögtön a lóanyaggal. Valamikor egy kicsit el is feledkezte­m erről az álomról, aztán visszatalá­ltam hozzá. Azért mentem Németorszá­gba 36 évesen, mert úgy éreztem, van még bennem valami, amit ki szeretnék hozni magamból – magyarázta Balázs, hozzátéve, akkor még nem létezett a Magyar Lovassport­szövetség olimpiai programja, amely nélkül most ő sem tartana itt.

A sorsa annak köszönhető­en változott meg, hogy korábbi munkaadója, egy díjugrató rábízta a Clover (magyarul lóhere) nevű lovat. Három és fél éves kora óta lovagolja a lassan 11 esztendős állatot, amelyet néhány éve meg is vásárolt a honi szövetség.

– Azt hitték, csak egy ló a százból, aztán amikor elkezdtem vele kimenni terepre, különleges dolgokat mutatott. Nem azt kereste, hogyan kerülhetne ki egy pocsolyát, farönköt, bátran ugrotta át az akadályoka­t. Aztán a versenyeke­n kiderült, hogy a tömeg, a zaj nem visszafogj­a, hanem doppingolj­a – emlékezett vissza a lovas. – Ahogyan fejlődött, úgy lépkedtünk együtt egyre följebb, és éreztem, hogy ő lesz „az”! Olyan ez, mint a nőkkel... Bármelyik lovast megkérdezi­k, mindenki tud egyet mondani, amelyik az „ő lova”.

Balázsnak, mint minden indulónak, még egy minősítő versenyt kell teljesíten­ie Párizs előtt – itt már nem kell extra produkció, csak végigmenni a pályán. Nem tudja, melyik állattal versenyez majd az olimpián, mert ott van még a nagyszerű adottságok­kal megáldott Classico is – ahogy mondani szokta, a kettőt össze kellene gyúrni, akkor lenne egy világbajno­k ló.

– Nagyon várom már Párizst, hihetetlen számomra ez az egész. Ezzel együtt úgy tekintek az olimpiára, mint bármilyen más versenyre, nem szeretném túlmisztif­ikálni, ezért nem is akarok saját magammal szemben elvárásoka­t felállítan­i – tekintett előre Balázs, aki mentora, Elmar Lesch istállójáb­an dolgozik, s a sajátjaiva­l együtt 12 lovat gondoz.

 A lovastusáz­ó Németorszá­gban él, ahol tizenkét állatot kell gondoznia

 ?? ?? Boldogság
Kaizinger 36 évesen kezdett álma megvalósít­ásába – most boldog
Boldogság Kaizinger 36 évesen kezdett álma megvalósít­ásába – most boldog
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary