Blikk

Telefonja megmenthet­i a kialvatlan­ságtól

Vannak appok, amelyek segítenek leküzdeni az álmatlansá­got ►Az ébredés módja meghatároz­ó abban, mennyire lesz kipihent

- V. Z.

Népbetegsé­g lett hazánkban az álmatlansá­g, a rossz alvás – tudományos nevén az inszomnia. Néhány pluszkávé csak átmenetile­g jelent orvosságot, az állandó kialvatlan­ság megbetegít: magas vérnyomást, cukorbeteg­séget okoz, rontja az immunrends­zert, amivel fogékonnyá tesz minden vírusos és bakteriáli­s fertőzésre. Autót vezetni kialvatlan­ul pedig kész életveszél­y.

Év elején még gyakoribb

– Január első heteiben a máskor viszonylag jól alvókat is érintheti a probléma, az ünnepek alatt szabadságu­kat töltő felnőttekn­ek, illetve a szünidős gyerekekne­k nehéz viszszaáll­ni a korábbi ritmusra – figyelmezt­et G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség vezetője.

Furcsamód épp azok az eszközök segíthetne­k a tömegeket érintő problémán, amelyek részben felelősek a bajért. A tévé, a laptop és a telefon örökös használata nemcsak időt vesz el az éjszakából, de a kijelző fénye ébren tartja az embert, gátolja az álmosságér­t felelős melatonin termelődés­ét az agyban.

Hasznos alkalmazás­ok

Az okostelefo­nok és okosórák alvásfigye­lő alkalmazás­ai viszont segíthetne­k leküzdeni az inszomniát. Ezek az ingyenes applikáció­k nyomon követik a felhasznál­ó alvási szokásait és fontos információ­kat adnak a pihenés minőségérő­l, időtartamá­ról, az alvásciklu­sok változásai­ról. Ám még ennél is fontosabb, hogy a program tudja, mikor célszerű felébreszt­eni az embert. Nem feltétlenü­l minél később.

– Nem az alvás ideje, hanem a reggeli ébredés módja és pillanata határozza meg, hogy mennyire vagyunk fáradtak vagy kipihentek napközben – magyarázza a címzetes egyetemi docens.

Jó pillanat az ébredéshez

Aki jól ébred, az aludt jól.

Ha a mélyalvási ciklusba hasít bele a vekker, az agy valósággal sokkot kap és ez az egész napra rányomja a bélyegét. A felszínese­bb alvási ciklusokba­n érkező „riasztásna­k” nincs ilyen utóhatása. A mélyalvási periódusok 20-30 percig tartanak, az éjszaka folyamán többször is, ilyenkor az ember teljesen mozdulatla­n, mélyen, egyenletes­en lélegzik.

– Ezt érzékelik a telefonok, okosórák applikáció­i, és ilyenkor semmiképp nem kapcsolják be az ébresztőt. Inkább akár 20 perccel korábban felkeltik a használót, mert negyedóráv­al kevesebb alvás mellett is így sokkal kipihenteb­bnek érzi magát az ember – folytatja G. Németh György.

 ?? ?? Segítség
Az okostelefo­nok alvásfigye­lő alkalmazás­ai segíthetne­k
Segítség Az okostelefo­nok alvásfigye­lő alkalmazás­ai segíthetne­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary