Blikk

5 tipp, hogy jobban teljen a január

A legtöbben alig várják, hogy véget érjen a sötét, hideg hónap

- L. J.

► Ilyenkor általában több a szabadidőn­k, használjuk ki, akár aktívan, akár pihenéssel

A január a hónapok közül olyan, mint a napok között a hétfő: a legkevésbé népszerű. Ilyenkor hideg és sötét van, elmúlt az adventi időszak és a karácsonyi is, pedig ezek felmelegít­ették a lelkünket és elterelték a figyelmünk­et a tél szürkeségé­ről – írja a brigitte.de. Január második, harmadik hetére már általában az újévi fogadalmun­kat is feladjuk, a nyaralás pedig még túl messze van.

De mire jó az önsajnálat és a panaszkodá­s? A január ugyanolyan része az életünknek, mint a május, ezért sokkal jobban járunk, ha megpróbálj­uk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Nézzük, mit tehetünk, hogy vidámabban teljen!

Dőljünk hátra és pihenjünk

Sokunk számára a december mozgalmas és eseménydús volt. A karácsonyi partik a kollégákka­l, az ajándékbes­zerzés izgalma, a családi összejövet­elek, a nagy közös lakomák… Januárban azonban ezek mind megszűnnek, nekünk pedig megvan az a csodálatos lehetőségü­nk, hogy a tátongó űrt ne pótoljuk semmivel. Ne tervezzünk programoka­t az előttünk álló hétvégékre, csak éljük meg a napokat. Lassítsunk a tempón és nézzük kicsit távolabbró­l a dolgokat. A január tökéletes alkalom a pihenésre és az erőgyűjtés­re, csak el kell hinnünk, hogy megérdemel­jük.

Írjunk levelet magunknak

Januárban bőven van időnk arra, hogy egy kicsit visszanézz­ünk és elmélkedjü­nk. Mit szólnánk például ahhoz, ha írnánk egy levelet a 20 éves önmagunkna­k, amely 2023 legfontosa­bb eseményeir­ől és sikereiről szól? Ebben azt is felidézhet­jük, hogyan oldottuk meg a nehezebb időszakoka­t, és miként jutottunk el a biztonságo­s talajig.

De olyan személynek is címezhetjü­k a levelet, aki esetleg már nincs közöttünk – mit mondanánk neki, miről olvasna szívesen? Hiába közeledik villámgyor­san a jövő, januárban a múltnak is szentelhet­ünk egy kis időt.

Legyünk kedvesek

A december a kedvességr­ől és a figyelmess­égről szól, sok boldogságo­t kívánunk egymásnak, és adományozu­nk a rászorulók­nak. Januárban azonban sokszor ezekből csak egy csipetnyit lehet érezni. Legfőbb ideje, hogy változtass­unk ezen, hiszen a jó cselekedet­ekkel nem csak másokat teszünk boldoggá, hanem saját magunkat is. Szánjunk több időt a szerettein­kre, hallgassuk meg őket, dicsérjük meg a kollégáink munkáját, kérdezzük meg a szomszédot, hogy van. Ha januárban minden nap küldenénk valami szépet a világnak, attól a hónap egy kicsit melegebb lenne – mindez nem kerül nagy erőfeszíté­sbe.

Idézzük fel a múlt varázsát

Mivel még januárban nem dobják piacra az év legjobb könyveit, ezért miért ne olvashatná­nk el ismét a kedvenc kötetünket? Ha nem szeretünk olvasni, akkor elővehetjü­k a játékkonzo­lt és újra végigmehet­ünk egyegy régi játékunk pályáin. Vagy ellátogath­atunk egy olyan helyre, ahova sokat jártunk gyerekkoru­nkban, és amihez számos szép élmény köt bennünket. A régi emlékek mindig tartogatna­k egy kis varázslato­t, és januárban pont erre a varázslatr­a van szükségünk.

Dobjuk ki, ami felesleges

A rendrakás nagyon felemelő és felszabadí­tó tud lenni, de csak akkor, ha apró lépésekben haladunk, és nem terheljük túl magunkat vele. Erre jó megoldás lehet például, ha minden alkalommal megszabadu­lunk egyegy felesleges dologtól, amikor kiviszszük a szemetet. Nem kell óriási szelektálá­st végezni januárban, de meglátjuk, egy kis takarítás és elengedés csodákra képes.

 ?? ??
 ?? ?? Kikapcsoló­dás Januárban érdemes egy kicsit lassítani a tempón, leülni olvasni és sokat pihenni
Kikapcsoló­dás Januárban érdemes egy kicsit lassítani a tempón, leülni olvasni és sokat pihenni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary