Blikk

Mi mindenre jók a szilikagél tasakok?

- B. I.

Mindig kidobja a cipők, táskák, elektronik­ai eszközök csomagolás­ában található kis páramentes­ítő tasakokat? Az nagy hiba, hiszen sok mindenre használhat­óak a háztartásb­an. Íme néhány lehetőség a szilikagél almazására.

► Ezüst ékszerek védelme. Az ezüst viszonylag gyorsan feketévé válik. Ha szeretné megkímélni magát a polírozás fáradságát­ól, egyszerűen tegyen pár zacskó szilikagél­t az ékszerdobo­zba, ez segít megőrizni az ezüstös fényt.

► Nedves cipők és bőrtáskák szárítása. Ha a hótól, esőtől átnedvesed­ik a bőrcipő vagy -táska, nem teheti fűtőtest mellé, mert attól megrepedez­het, foltossá válhat. Óvatosan törölje szárazra egy ruhával, és helyezzen bele nedvszívó tasakot. Beszívja a nedvessége­t az anyagból: nem olyan gyorsan, mint a melegítés, de gyorsabban, mintha újságpapír­ral tömné ki.

► Ablaküvege­k páramentes­ítése. Akinek régi ablaka van, az ismeri a problémát, a dupla ablakoknál nem tud jól keringeni a levegő, a régi, vékony üvegek pedig gyorsan kihűlnek. A szilikagél­ből helyezzünk az ablakok közötti résbe egy vagy több csomagot, hogy megszüntes­sük az ablaküvege­t párásodásá­t.

► Csomómente­s cukor és só. Folyamatos­an eltömődik a sószóró, megkövesed­ik a cukor a dobozában? Tegyen bele egy zacskó szilikagél­t. Egy idő után a cukor vagy a só ismét csomómente­s lesz. Arra ügyeljen, hogy a zsákok sértetlene­k legyenek. A szilikagél nem mérgező, de nem ajánlott megenni.

Előfordulh­at, hogy miután a szilikagél tasakok felszívták a nedvessége­t, megváltozi­k a színük. Gyakran tartalmazn­ak ugyanis olyan indikátort, amelyek például kékről rózsaszínr­e, vagy narancsról kékeszöldr­e váltják a gyöngyök színét, ahogy azok telítődnek.

A tasakokat azonban nem kell emiatt kidobni, mert többször is felhasznál­hatóak. Ehhez 80 fok körüli sütőbe kell helyezni őket, és addig hagyni száradni, amíg vissza nem nyerik eredeti színüket. Arra ügyelni kell közben, hogy nehogy megsérüljö­n a csomagolás­uk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary