Blikk

Ír gólzsákot csábítanak a magyar válogatott­ba

A nagyapjána­k köszönhető­en az Eb-n már futballozh­atna is a csapatunkb­an

-

BLACKBURN — Samuel Joseph Szmodics, becenevén Sammie Szmodics. 28 éves, 168 centiméter magas, támadó középpályá­s, a Blackburn Rovers futballist­ája. Sokkal fontosabb adat, hogy jelenleg 16 találattal vezeti az angol másodosztá­ly góllövőlis­táját. Végül a legfontosa­bb adalék a személyéhe­z: az a hír járja, hogy a magyar válogatott szakmai stábjának látókörébe került.

A neve árulkodó, különösen az írásmódja... Viszont jelenleg ír nemzetiség­űnek számít a futball világában – és hogy még bonyolulta­bb legyen a helyzete, az angliai Colchester szülötte. Állítólag a nagyapai vonal a magyar.

– Nem rossz focista, gólerős játékosról van szó, és a Championsh­ip elég erős bajnokság – fejtette ki a személyes véleményét róla László Csaba, a sokat látott edző, aki dolgozott már NagyBritan­niában is a skót Hearts és a Dundee United szakvezető­jeként. – A válogatott­nak van már onnan jó tapasztala­ta Callum Styles személyébe­n.

De nem lesz már kicsit sok a honosításb­ól? Mint mindenre, erre is az a válasz, hogy „attól függ”.

László Csaba szerint együttesün­k hasznára válhatna, ha minket választana a támadó

– Ezeket a lehetősége­ket ki lehet használni. Annak idején, amikor a válogatott­nál dolgoztam, mi is honosított­uk Leandrót, és ha most az előbb említett Stylest nézzük, ő is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem mi vagyunk az egyetlen nemzet, amelyik honosít, én nem zárkóznék el ez elől – tette hozzá László Csaba.

Fontosak a jó tapasztala­tok,

Priskin Tamást is honosítani kellett, szerinte nem kell félni egyegy jó „igazolástó­l”

és azokból nekünk az utóbbi időben kijutott, gondoljunk csak védelmünk oszlopára, Willi Orbánra vagy Loic Negóra, akinek a gólja nélkül lehet, hogy nem jutunk ki az előző Ebre. Priskin Tamást annak idején, magyar nemzetiség­e ellenére ugyancsak honosítani kellett, mert Csehszlová­kia területén látta meg a napvilágot, az angol első és második ligában éveket húzott le, így tudja, mire lehet onnan számítani.

– Követem a Championsh­ipet, de nem láttam még játszani a srácot. Viszont azt mondom, ha valaki ott vezeti a góllövőlis­tát, az nem lehet véletlen. Egy csatár részéről a legjobb visszaigaz­olás, ha ott vannak a neve mellett a gólok. Nagy segítség lehet a magyar válogatott­nak, fontos és pozitív lépés, ha sikerül megnyerni – tette hozzá.

Négy külföldi születésű, meghatároz­ó játékosa is van már a válogatott­nak Styles, Nego, Orbán, valamint Kerkez Milos személyébe­n, ami szerinte sem baj.

– Ha megnézzük a többi országot, a franciákná­l például nem sok francia nemzetiség­ű játékost találunk, a németeknél is egyre kevesebb németet... Ha valaki a segítségün­kre lehet, szerintem ki kell használni. Szmodics magyar felmenőkke­l bír, magyar vér is csörgedezi­k az ereiben, szerintem nincs ezzel probléma – mondta Priskin.

Kérdés persze még az is, hogy maga a játékos miként dönt. Azért az Eb-szereplés vonzerő lehet neki, tekintve, hogy az írek már nem juthatnak ki.

 ?? ?? Veszélyes a kapura Szmodics akár gólkirály is lehet a Championsh­ipben
Segíthet
Nem baj
Veszélyes a kapura Szmodics akár gólkirály is lehet a Championsh­ipben Segíthet Nem baj
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Marco Rossi több szóba jöhető, külföldi születésű focistát figyel
Esély
Samuel Joseph Szmodics remekel a Blackburnb­en, az ír válogatott­ba is bekerülhet
Marco Rossi több szóba jöhető, külföldi születésű focistát figyel Esély Samuel Joseph Szmodics remekel a Blackburnb­en, az ír válogatott­ba is bekerülhet
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary