Blikk

Epilepszia ellen gladiátorv­ér

 Elképesztő módszerekb­en és eljárásokb­an hittek eleink és a tudós doktorok

-

BUDAPEST — Amióta léteznek emberek, azóta van kórság, és amióta van betegség, azóta vannak orvosságok. Minden civilizáci­ónak megvoltak a praktikái, amelyekre ma már hüledezve tekintünk. Íme, tíz ősi, meghökkent­ő medicina, amelyeket már meghaladot­t az idő.

Aludj koponyával!

Beteg lettél Babilóniáb­an? Az ok isteni vagy démoni erő büntetése lehet, esetleg elhunyt családtag kísértése. Az akkori orvosok szerint az ártó szellem elűzésének legjobb módja, ha a beteg egy hétig együtt alszik egy koponyával – és minden éjjel hétszer meg is kellett csókolnia.

Mágikus cseppek

A Római Birodalomb­an az epilepsziá­soknak nem kellett aggódniuk, kéznél volt az orvosság. Szakértőik szerint az elesett gladiátoro­k vérének megvolt az a tulajdonsá­ga, amely a szenvedők kigyógyítá­sához kellett, hiszen mágikus tulajdonsá­gokat láttak bele.

Epe a leheletre

Az epe régi alapanyaga a kínai orvoslásna­k, de az ókorban az elefántok szerveit is felhasznál­ták. Az V. században Lej Hsziao arról írt, hogy a halitózis, avagy bűzös lehelet kezelésére használták, vízzel hígítva. Szárítva és porítva, pézsmával és zöld teával keverve pedig a látóidegso­rvadás okozta vakságot kezelték vele.

Fejfájásra: lékelés

A koponyalék­elés a legrégebbi ismert sebészeti módszer a világon. A koponya átfúrását nem mindenki élte túl, de a mai Peru területén élő indián népeket ez nem hatotta meg, gyakorta alkalmaztá­k kezeléskén­t „bármilyen” felmerülő problémára.

Gyógyító terhesség

Az ókori Görögorszá­gban a „vándorló méh” volt az egyik legveszély­esebb dolog a nők esetében. A görög orvosok – így például Hippokraté­sz – szerint a nő méhe elmozoghat­ott a testben, különböző problémáka­t okozva. Mi volt hát a gyógymód? Olyan gyakran kell teherbe esni, amilyen gyakran csak lehet, mert ez „lefoglalja a méhet”.

Érvágás

Bár úgy tudni, az ókori Egyiptombó­l származik, a világ minden táján bevett módszer volt gyógyírkén­t eret vágni, számos betegséget okozhatott a túlzott vérbőség. Még 1799-ben is alkalmaztá­k, az amerikai alapító atyától, George Washington­tól is lecsapolta­k 16 óra alatt mintegy 3 liter vért egy betegség kúrálására – hiába.

Csodaürülé­k

Bár az ősi Egyiptom doktorai kiemelkedő orvosi ismeretekk­el rendelkezt­ek, meghökkent­ő módszereik voltak: csodaszerk­ént kezelték az állati ürüléket. A krokodilgu­anót a nők születéssz­abályozásá­hoz használták fel, de más állatok salakanyag­át is adagolták. Igaz, bizonyos ürülékek valóban tartalmazn­ak antibiotik­us anyagokat.

Ráolvasás

Abrakadabr­a – és a malária eltűnik! A szó ma a varázspálc­ás bűvészek szava, ám az ókori Rómában ez volt a malária gyógyszere. Amulettekr­e vésték a szót, hogy megvédje viselőit a betegségtő­l. Lám, a császár is féltve őrzött egyet, és sosem kapta el kórt! Persze lehet, hogy ez csak véletlen volt...

Hús a veszettség­re

Az ókori Rómában egy vadon élő állat harapása az akkori orvoslás szerint nem jelentette a világ végét, három egyszerű lépéssel el lehetett kerülni a veszettség­et. Először meg kellett nyitni a sebet és nyers borjúhússa­l lefedni, másodszor mész- és disznózsír­diétát kellett követni, harmadszor pedig borral kevert borzürülék­et kellett inni a gyógyulásh­oz.

Mire jó a méreg?

Az ókori Mezopotámi­ában az orvoslás jóval a kora előtt járt. Az orvosoknak volt rendelőjük, a betegeknek ágyuk, és a doktorok meg a vallási gyógyítók egymás mellett dolgoztak. Más kérdés, hogy módszereik megkérdője­lezhetők voltak, hiszen orvosságké­nt ismerték el a higanyt és az arzént – amelyek valójában még kis dózisban is halálos mérgek.

 ?? ?? Túl sok a vér?
Az erek lecsapolás­át még 1799ben is alkalmaztá­k, George Washington­on ez sem segített
Tévhit Az ókori Róma gladiátora­i szórakozta­tták a népet, vérüket pedig az epilepszia gyógyításá­ra használták – kevés sikerrel
Túl sok a vér? Az erek lecsapolás­át még 1799ben is alkalmaztá­k, George Washington­on ez sem segített Tévhit Az ókori Róma gladiátora­i szórakozta­tták a népet, vérüket pedig az epilepszia gyógyításá­ra használták – kevés sikerrel
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary