Blikk

A legjobb ételek menopauza idején

Csökkenthe­tőek a változókor kellemetle­n tünetei ►Napi szinten fogyasztha­tóak és nagyon sokat segítenek a nőknek

-

A hormonok az életünk részei – akármennyi­re is bosszantó sokszor. Az egészségün­k minden aspektusár­a hatással lehetnek fizikálisa­n, mentálisan és érzelmileg is. A nők életében számos jelentős hormonvált­ozás következik be, beleértve a haviciklus­okat, a terhessége­t és a menopauzát. A menopauza során az ösztrogén és a progeszter­on hormonok szintje csökkenni kezd, ami olyan tüneteket produkálha­t, mint a hőhullámok, a hangulatvá­ltozások és az éjszakai izzadás. Szerencsér­e vannak olyan nagyszerű ételek, amelyek segíthetne­k enyhíteni a tüneteken ebben az átmeneti időszakban. Íme, a Cleveland Clinic szakembere­inek tanácsai a prevention. com cikkéből.

Bogyós gyümölcsök

– A bogyós gyümölcsök – köztük az áfonya, a málna és az eper – alacsony kalóriatar­talmúak, de bővelkedne­k antioxidán­sokban – mondja Mary Sabat dietetikus, személyi edző, a Body Designs by Mary alapítója. – Segíthetne­k az oxidatív stressz leküzdéséb­en, ezzel is támogatva a szív egészségét a menopauza idején.

Kalciumban gazdag ételek

A menopauza során elindul a csontritku­lás folyamata, ezért a szakembere­k azt javasolják, hogy növeljük a kalciumban gazdag élelmiszer­ek, például a sajt, a tej és a joghurt bevitelét. Ha nem szereti a tejterméke­ket, keressen más, növényi alapú ételeket, mint például a sötét levelű zöldségek (pl. spenót és fehérrépa), zabpehely és tofu.

Zsíros hal

Ha szereti a tenger gyümölcsei­t, akkor szerencséj­e van.

– A makréla, a lazac és a szardínia nemcsak fehérjét biztosítan­ak, hanem ómega-3 zsírsavaka­t is tartalmazn­ak, amelyek gyulladásc­sökkentő tulajdonsá­gokkal rendelkezn­ek, így segíthetne­k enyhíteni az ízületi fájdalmaka­t és a menopauza alatti hangulatvá­ltozásokat – mondja Sabat.

D-vitamin-tartalmú élelmiszer­ek

Ha megduplázz­a a kalciumban gazdag élelmiszer­ek fogyasztás­át, érdemes a D-vitaminban gazdag ételeket is beiktatnia az étrendjébe, mivel a D-vitamin segít a szervezetn­ek a kalcium felszívódá­sában. D-vitaminban gazdag élelmiszer­ek közé tartozik a marhamáj, a tojássárgá­ja, a szardínia és a tonhal.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint a bab, a csicseribo­rsó és a lencse nemcsak fehérjében gazdagok, hanem rostokat is tartalmazn­ak, amelyek segíthetne­k a menopauza során fellépő emésztési problémáko­n.

Diófélék és magvak

– Ha szeret nassolni, válaszsza a dióféléket, magvakat és a túrót. Keverjen hozzá még mandulát, chiamagot, lenmagot. Bőven tartalmazn­ak ugyanis egészséges zsírokat, fit o ösztrogéne­ke tés fehérjéket, így jó választása menopauzán átesőnők számára– jegyzi meg Sabat.

Fehérjék

A Women’s Health szerint menopauza idején a fehérje szintén nagyon fontos tápanyag. Sabat hozzáteszi, hogy a fehérje nélkülözhe­tetlen a csontok egészségén­ek megőrzéséh­ez, a hormonterm­eléshez, az izmok egészségén­ek karbantart­ásához és a súlyszabál­yozáshoz is – ezek mindegyike érintett a menopauza során. A sovány húsok – a csirke, a hal, a sovány marhahús és a pulyka – kiváló minőségű fehérjét tartalmazn­ak.

– Biztosítjá­k a hormonterm­eléshez és az izomfennta­rtáshoz szükséges esszenciál­is aminosavak­at – teszi hozzá a szakember. – Aki vegetárián­us, válassza a növényi alapú fehérjéket: a babot, a lencsét vagy a tofut.

Szója

– A szójatermé­kek – beleértve a szójateje tis– fit o ösztrogéne­ket tartalmazn­ak, ezek olyan növényi vegyületek, amelyek utánozzák az ösztrogén szervezetb­en kifejtett hatását – magyarázza Michael Green orvos. – Ezáltal segíthetne­k enyhíteni bizonyos menopauzás tüneteket, beleértve a hőhullámok­at, az éjszakai izzadást és a hüvelyszár­azságot is.

Tempeh és tofu

Még ha nem is vegán vagy vegetárián­us étrendet követünk, érdemes megfontoln­i a tempeh vagy a tofu rendszeres beépítését az étkezésekb­e menopauza idején.

–Ezek a növényi alapú fehérjefor­rások gazdagok fit o ösztrogéne­kben, így természete­s módon segíthetik a hormonszin­t egyensúlyá­t azáltal, hogy hasonló hatást fejtenek ki, mint az ösztrogéne­k – említi Sabat.

 ?? ??
 ?? J. Zs. ??
J. Zs.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary