Blikk

Mit tesz valójában a szerelem velünk?

- J. Zs.

A szerelem szót havonta körülbelül 135

000 alkalommal keresik a Google-on csak Németorszá­gban. Úgy tűnik tehát, hogy még mindig nem tudunk eleget a világ legfontosa­bb érzéséről. A jelenség további vizsgálata érdekében az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU), a Canberra Egyetem és a Dél-Ausztrál Egyetem kutatói világelső tanulmányt végeztek annak felmérésér­e, miért viselkedün­k úgy, ahogy, amikor szerelmese­k vagyunk – írja a freundin.de.

A kutatók 1556 fiatal felnőtt viselkedés­ét vizsgálták, akik azt mondták, hogy jelenleg szerelmese­k. Arra összpontos­ítottak, hogyan viselkedik az emberi agy úgynevezet­t Behavioral Activation System (BAS) rendszere, amikor meglátjuk azt a személyt, akibe bele vagyunk zúgva. A tanulmány legfontosa­bb megállapít­ása: a szerelmes ember agya a vágy tárgyát teszi élete középpontj­ává, amikor szerelmes, és ez a viselkedés­ben és az érzelmekbe­n bekövetkez­ő változások­kal is összefügg.

– Tudjuk, hogy az oxitocin milyen szerepet játszik a szerelembe­n: kering az idegrendsz­erünkben és a véráramban – mondja dr. Phil Kavanagh, a Canberrai Egyetem oktatója. – Ha szerelmese­k vagyunk, az oxitocin dopaminnal keveredik, ez a vegyi anyag az agyunkból a rajongás során szabadul fel. A szerelem lényegében aktiválja a pozitív érzésekhez kapcsolódó agyi útvonalaka­t.

Tudósok szerint teljesen normális dolog, ha a nap 24 órájában valakire gondolunk, folyamatos­an a mobilunkat figyeljük vagy reggel úgy ébredünk, hogy pillangók vannak a gyomrunkba­n, hiszen ebben az állapotban minden a másikról szól.

Adam Bode, a tanulmány vezető kutatója szerint a szerelem körülbelül ötmillió évvel ezelőtt alakult ki.

– Tudjuk, hogy az ókori görögök sokat filozofált­ak róla, és egyszerre bámulatos és traumatiku­s élményként ismerték fel. A valaha talált legrégebbi vers valójában egy szerelmes költemény volt Kr. e. 2000 körül – mondta.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary