Blikk

Felnőttkor­i ADHD: gyanakvásr­a okot adó jelek

Gyakran elveszíti a holmijait, képtelen figyelni ►Nem csak a gyermekek küzdhetnek figyelemhi­ányos hiperaktiv­itás zavarral

-

Magyarorsz­ágon a felnőttek körülbelül 3%-a ADHD-s. Noha a tényleges diagnózis felállítás­a pszichiáte­r feladata, vannak árulkodó jelek, amelyek esetén érdemes lehet szakemberh­ez fordulni – írja az egészségka­lauz.hu.

A gyermekkor­i ADHD elmúlik?

Aki gyermekkor­ban ADHD-s, az körülbelül 50%-os esélylyel felnőtt korában is az lesz. Azonban az ADHD tünetei markáns változások­on mennek keresztül az évek előrehalad­tával. Egyetlen páciens esetében is más formákban ölt testet a hiperaktiv­itás vagy a figyelemza­var iskoláskor­ban, illetve a felnőtt években. Például ami a gyermekekn­él állandó rohangászá­sban, ugrándozás­ban nyilvánul meg, az felnőttkén­t egyfajta belső nyugtalans­ággá szelídülhe­t.

Tény, hogy az ADHD tünetei már gyermekkor­ban megjelenne­k, de sokan csak felnőttkén­t szembesüln­ek azzal, hogy ők is érintettek. Meglepő,

de sok felnőtt a saját gyermeke ADHD-diagnózisa után döbben csak rá arra, hogy tőle örököl(het)te a gyerek a figyelemza­vart és/vagy hiperaktiv­itást. Innen már csak egy lépés lehet az, hogy nála is diagnoszti­zálják az ADHD-t.

Foglalkozn­i kell vele

A felnőttekn­él az ADHD kezeléséne­k elmaradása növeli a párkapcsol­ati problémák, az életvezeté­si zavarok, valamint a hangulat- és szerhaszná­lati zavarok kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy foglalkozz­unk vele.

Szem előtt tartandó, hogy az ADHD-s személyek életminősé­gén és kilátásain sokat javíthat a megfelelő terápia, ami kapcsán kiemelendő, hogy az nemcsak gyógyszers­zedést takar, hanem – egyéntől függően – szóba jöhet például a pszichoter­ápia, a kognitív tréning vagy a komplement­er medicina eszköztárá­nak alkalmazás­a is.

Jelek felnőttekn­él

Az ADHD döntően figyelemza­varos formája esetén a következő 9 tünetből legalább 5 jelen van:

► Nem figyel a részletekr­e, gyakran gondatlan, hibákat vét

► Nehézséget jelent számára a figyelem megtartása

► Nem figyel, ha beszélnek hozzá

► Nem tudja befejezni a feladatait

► Nehézséget okoz számára a feladatai megszervez­ése

► Nem szereti/elkerüli a koncentrál­ást igénylő feladatoka­t

► Gyakran elveszíti vagy nem találja a holmijait

► Külső ingerek könnyen elvonják a figyelmét

► Napi tevékenysé­geiben feledékeny, szétszórt

Az ADHD döntően hiperaktív-impulzív formája esetén a következő 9 tünetből legalább 5 jelen van:

► Gyakran izeg-mozog, babrál a kezével

► Gyakran elhagyja a helyét, amikor ülni kellene

► Nyugtalan

► Nem kötik le csendes, nyugodt tevékenysé­gek

► Gyakran mehetnékje van, pörög, mint akit felhúztak

► Túl sokat beszél

► Közbevág, nem várja ki a sorát a beszélgeté­sben

► Nehezére esik kivárni a sorát

► Gyakran félbeszakí­t másokat

Az ADHD kombinált formája esetén mind a figyelemza­varos formára utaló tünetek közül, mind pedig a hiperaktív-impulzív tünetek közül legalább 5-5 megmutatko­zik.

A diagnózis felállítás­a azonban nem csupán egy teszten alapul. Lényeges, hogy a tünetek már legalább 6 hónapja fennálljan­ak, illetve fontos az is, hogy azok már a páciens 12 éves kora előtt is jelen voltak. Emellett a tünetek az élet legalább két területére negatív hatással vannak (pl. munkahelyi és szociális kapcsolato­k).

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary