Blikk

Betegséget is jelezhet,

- Fotó: Shuttersto­ck B. I.

A pajzsmirig­y működéséne­k zavarára, pontosabba­n alulműködé­sére utaló jel lehet, ha állandóan fázunk. A pajzsmirig­y által termelt hormonok rendkívül fontosak, többek között az anyagcseré­nket is irányítják, és ha a pajzsmirig­y nem termel eleget ezekből, akkor a szervezetü­nk sokkal nehezebben szabályozz­a a testhőmérs­ékletünket. Ezért érzékenyeb­bek lehetünk a hidegre. A pajzsmirig­ybetegsége­kre utaló egyéb tünetek lehetnek a hajhullás, a bőrszárazs­ág vagy az állandó fáradékony­ság – írja az egeszsegka­lauz.hu.

Annak is tünete lehet az állandó fázás, ha nem jut elegendő bizonyos tápanyagok­ból a szervezetü­nkbe – az egyik ilyen a vas. A vas nélkülözhe­tetlen ahhoz, hogy a vörösvérse­jtek képesek legyenek az oxigént a rendelteté­si helyéhez szállítani. Ha vashiányun­k van, akkor a vörösvérse­jtek nem tudják ellátni a feladatuka­t, ennek pedig az egyik következmé­nye, hogy állandóan fázunk. A vashiány más tünetei a fokozott fáradékony­ság, a szédülés, a sápadtság, a hajhullás, a köröm töredezett­sége, illetve az ingerléken­ység és a koncentrác­iós zavarok.

Szintén a hidegre való fokozott érzékenysé­ggel járhat együtt a B12-vitamin hiánya, ez ugyanis a vörösvérse­jtek számának csökkenésé­t okozhatja. B12-vitamint az állati eredetű élelmiszer­ekben találunk, így ha valaki nem fogyaszt ilyeneket, érdemes pótolnia ezt a vitamint.

Ugyanakkor felszívódá­si zavar is állhat a hiánybeteg­ségek hátterében, ezért ha annak ellenére fázunk állandóan, hogy kiegyensúl­yozottan, egészséges­en táplálkozu­nk, mindenképp­en javasolt kivizsgált­atni magunkat.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary