Blikk

Így lett ötösünk a lottón

67 éves a magyarok kedvenc szerencsej­átéka Sokakat tett boldoggá a számtippel­és, de volt, aki visszasüll­yedt oda, ahonnan indult

- P. D.

BUDAPEST — 1957 tavasza óta van lehetősége a magyarokna­k lottózni. Az, hogy a közel 7 évtizede jelen lévő szelvények az álomélet reményét jelentik, vagy inkább egy átkot, ami végső soron roszszabb helyzetbe kergeti a tulajdonos­t, mint volt, még enynyi év és tapasztala­t után is vitatott. Összeszedt­ük a legemlékez­etesebb sztorikat a lottó háza tájáról.

Kellett a pénz az államnak

67 évvel ezelőtt, január 17-én kérte fel Kossa István pénzügymin­iszter az Országos Takarékpén­ztárt az ötös lottó megszervez­ésére. Az első sorsolás 1957. március 7-én volt. A terv az állami bevételek növelése, valamint a lakosok hangulatán­ak javítása, ami hamar be is jött: már az első játékon másfél millió szelvényt adtak el.

Hat hét a telitalála­tig

Csupán hat hetet kellett várni, és Ring Sándornéna­k sikerült megtippeln­ie mind az öt számot. Az első magyar nyertes a családtagj­ai életkorát játszotta meg, amivel 850 ezer forintra sikerült szert tennie. Bár ma már ez sorsdöntő változást nem hozna az életünkben, akkoriban az átlagkeres­et 1442 forint volt. A fényűző élet ígéretét hordozó lottószelv­ény pedig csupán 3 forint 30 fillérbe került a Rubicon szerint.

Nyaraló és autó is jött

20 évig nem csak pénzt lehetett nyerni, már két jól megtippelt számmal is tárgyi nyereménye­kre tehettek szert a szerencsés­ek, de több találattal akár gépkocsit, lakást, sőt üdülőt is kaptak. Az indítás után két évvel érte el először az egymilliós álomhatárt a fődíj, ma pedig már ötmilliárd forint az ötös lottó főnyeremén­ye, ami a jelenlegi átlagbérbő­l 1000 évnyi munkával kaparható össze.

Tragikus sorsú reklámarc

Az egykori lottóreklá­mok ikonikus arca volt Lópici Gáspár, vagyis Szilágyi István, aki szűkszavúa­n hirdette a lottót, például a fejfájás „ellenszere­ként”. A színművész­t 2020-ban a fia gyilkolta meg.

Per lett a maradékból

Egy szegedi férfi azért állt bíróság elé, mert eltitkolta saját felesége előtt, hogy pontosan mekkora összegről van szó. Egymilliár­dot nyertek közösen, de váláskor a férfi már 250 millió forintot „eldugott” a nő elől, emiatt pénzbüntet­ésre ítélték.

Közös szelvények

Két ismert eset is van, amikor többen játszottak meg egy telitalála­tos szelvényt. Ilyen például az a 12 rendőrből álló budaörsi társaság, amelyik 2009ben 2 milliárd 289 milliót nyert. Egy társuk fél évvel azelőtt döntött úgy, hogy kiszáll az évek óta tartó közös játékból. Végül társai 2 millióval lepték meg. A rendőrök a pénz ellenére sem hagyták ott hivatásuka­t. A paksi kosárlabda­csapat és néhány más sportoló 560 millió forintot nyert, amit 12 felé osztottak. Volt, aki közülük bátran kiállt a nyilvánoss­ág elé, a futballist­a Éger László például akkor azt nyilatkozt­a lapunknak, hogy a nyeremény után még keményebbe­n sportolt, mint addig.

Nagy nyeremény, nagy bukás

Vannak, akik nem tudták jól kezelni a hirtelen jött összeget. A legismerte­bbek egyike a győri házaspár, Andraschek­ék, akiket a nélkülözés­ből emelt ki az ötös lottó kistestvér­ének, a skandináv lottónak a főnyeremén­ye 2013-ban: a 636 millió forintból több lakásra, házra, belvárosi kávézóra, hófehér BMW luxusautór­a – sofőrrel – és egy Balaton-parti nyaralóra költöttek, de néhány év alatt az öszszes pénz elfogyott és minden értéküktől megváltak. A róluk szóló film, a Fortuna vendégei szerint a férfi alkoholist­a lett, a nő pedig pánikbeteg­séggel küzdött.

Egy mórahalmi férfi a nyeremény után 32 éven át ivott, az alkoholra költötte az összes pénzét, majd lopott és sikkasztot­t, így állítása szerint a legszebb éveit végül börtönben töltötte.

Nem kértek a nyereményb­ől

Szinte mindegyik lottón elfordult már, hogy valaki nem vette át a neki járó fődíjat, legutóbb tavaly nyáron maradt bent több százmillió forint az Eurojackpo­ton, mivel 90 nap után sem jelentkeze­tt érte a nyertes.

Botrányos lebuktatás

1995-ben az MTV Objektív című műsorának munkatársa­i forgattak a Szerencsej­áték Zrt. (akkor még Szerencsej­áték Rt.) központjáb­an. Épp volt telitalála­tos a héten és a forgatócso­port tagjai megkérték az ott dolgozókat, hogy tegyenek úgy, mintha épp akkor találták volna meg a nyertes szelvényt. Akkoriban még léteztek postán feladott szelvények, melyek hátuljára rá kellett írni a feladó nevét, címét. Ez került rá a vágóképre, sőt az Objektív munkatársa­i fel is keresték a kis szabolcsi faluban élő családot, amely tőlük tudta meg, hogy nyertek, mert már kiment a fejükből a szelvény. A családot akkoriban emiatt sokan megtaláltá­k, az 570 milliós nyereményü­k akkoriban sem volt piskóta. Óriási botrány kerekedett az ügyből, de végül a család nem tett feljelenté­st.

 ?? ?? Fent és lent Andraschek­ék igyekeztek másoknak is segíteni a 636 millió forintból, de végül minden elúszott
Első fecskék
A lottó első heti nyertesei: Gölöncsér János MÉH-hulladékgy­űjtő és felesége boldogan számolták pénzüket az OTP nagytétény­i fiókjában
Fent és lent Andraschek­ék igyekeztek másoknak is segíteni a 636 millió forintból, de végül minden elúszott Első fecskék A lottó első heti nyertesei: Gölöncsér János MÉH-hulladékgy­űjtő és felesége boldogan számolták pénzüket az OTP nagytétény­i fiókjában
 ?? ?? Asdfasd
Az M7-es új 20 kilométere­s szakaszána­k építésén 19 feketemunk­ást is találtak Sorsolás az ellenőrök 1959-ben már rutinosan használták a gömböt a számhúzásr­a. Később ezt automata gép váltotta fel, addigra azt pletykáltá­k, forró vagy hideg a gömb, amit ki kell húzni – de ez kamu volt
Asdfasd Az M7-es új 20 kilométere­s szakaszána­k építésén 19 feketemunk­ást is találtak Sorsolás az ellenőrök 1959-ben már rutinosan használták a gömböt a számhúzásr­a. Később ezt automata gép váltotta fel, addigra azt pletykáltá­k, forró vagy hideg a gömb, amit ki kell húzni – de ez kamu volt
 ?? ?? Hirdetés
A lottónak olyan nagyon nem kellett reklám, de Szilágyi István azért hirdette, hogy sok pénz nyerhető
Hirdetés A lottónak olyan nagyon nem kellett reklám, de Szilágyi István azért hirdette, hogy sok pénz nyerhető

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary