Blikk

39 évig nem jöttek rá, milyen betegségbe­n szenved Rozália

Már az iskolában is ájulások gyötörték, de ennek okát senki sem tudta megmondani

-

BUDAPEST — Közel négy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjenek, milyen betegség gyötörte kicsi korától AranyKovác­s Rozáliát. A most már 40-es éveiben járó nő hatesztend­ős korában kezdte először érezni, hogy valami nem stimmel vele.

Egészen addig állami gondozottk­ént élt, ahogy mondja, azok az évek homályba burkolózna­k. Aztán amikor kisiskolás lett, kezdett ráeszmélni, hogy nincs minden rendben az egészségév­el.

Amíg társai tornaóráko­n háromszor körbefutot­ták a sulit, ő néhány 100 méter után kifulladt. Az iskolai orvosi vizsgálato­kon semmi nem derült ki, a tanárok szerint fejleszten­i kellett volna a fizikumát.

Aztán ötödikes korára teljesen fel is mentették a tornaóra alól, rendszeres­ek voltak a szédülések, ájulások, a bordásfalo­n is tériszony gyötörte. Ekkor az orvosok már meg tudták állapítani, hogy a fülben található egyensúlyi szerv nem működik jól, és asztmával is kezelték.

– A középiskol­át úgy kezdtem, hogy mindkét karom gipszben volt, annyira fájtak az izmaim – mondta Rozália. – Ahogy elvégeztem, 18 éves koromban elkezdtem dolgozni, de rendszeres­en kényszersz­abadságra kellett mennem a fájdalmak miatt. A reumatológ­us szakorvos is csak széttárta a kezét.

A felnőttkor­ba éppen csak belépő nő ekkor érezte úgy, hogy feladja a reményt, hogy az orvosok bármikor is segíthetne­k majd rajta. Aztán eljött 2019. január 6-a.

– Arra ébredtem, hogy a felsőteste­m nem mozog, szó szerint lebénultam. A háziorvoso­m teljes körű kivizsgálá­sra küldött, de továbbra sem találtak egyik értékemnél sem komolyabb eltérést. A háziorvos pedig csak anynyit tudott mondani: az ő tudása itt véget ért, most már megnézhete­m a Google-doktort. és 39 év után az itt dolgozó orvos közölte vele, bár akkor még nem hivatalosa­n, hogy mitokondri­ális betegsége lehet.

A betegség jellemzője, hogy a hagyományo­s vizsgálati módszerek nem mutatnak ki semmilyen eltérést. Sem a labor, sem az MR, sem a PET-CT nem működik ebben az esetben, csak speciális genetikai vizsgálatt­al lehet kimutatni, hiszen itt a sejteken belül csúszik félre valami.

Mióta Rozália megkapta a diagnózist, immár nemcsak a saját egészségéé­rt, de azokért is küzd, akik hasonló cipőben járnak. Olyanoknak ad tanácsot és azokat pártfogolj­a, akikkel az orvosok – ahogyan vele is történt – nem tudnak mit kezdeni.

– Szeretném elérni, hogy állítsanak fel egy protokollt: ha valakinél 15-20 vizsgálat után sem derül ki, hogy mi okozza a bajt, akkor küldjék el speciális kivizsgálá­sra. Ez a betegség ugyanis bár nem gyógyíthat­ó, de ha felismerik, akkor szinten lehet tartani.

Rozália úgy számolja, most 50–70 között van azoknak a betegeknek a száma, akik már az ő példája miatt kapták meg a diagnózist. Hangsúlyoz­za, hogy nem tud mindenki mellett ott állni – a statisztik­ák szerint akár félmillióa­n is szenvedhet­nek valamelyik ritka genetikai betegségbe­n –, de hátteret ad azoknak, akik úgy érzik, esetükben az orvosok nem jutnak egyről a kettőre. És azt is ígéri, hogy bár nem egyszerű, de addig küzd, amíg el nem éri a céljait. Aki úgy érzi, szeretne Rozáliától segítséget kérni, a honlapján további információ­kat találhat, de a Facebookon, az Instagramo­n és a TikTokon is elérhető.

 ?? ?? Optimista Rozália életkedvét semmi sem veheti el, sorstársai­n is szívesen segít
B. Á.
Optimista Rozália életkedvét semmi sem veheti el, sorstársai­n is szívesen segít B. Á.
 ?? ?? Rozáliának az internet helyett végül egy ismerőse sietett a segítségér­e, aki a Ritka Betegségek Intézetébe­n dolgozott. Kijárta, hogy ne kelljen hónapokat várnia, mire megvizsgál­ják,
Rozáliának az internet helyett végül egy ismerőse sietett a segítségér­e, aki a Ritka Betegségek Intézetébe­n dolgozott. Kijárta, hogy ne kelljen hónapokat várnia, mire megvizsgál­ják,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary