Blikk

Abékéltető eljárás szabályai

►Már nem csak ajánlás adható, kötelező határozat is születhet

- B. I.

Január 1-jétől változott, miként rendezhetj­ük a fogyasztóv­édelmi jogvitákat békéltetés útján. Az alábbiakba­n a legfontosa­bb tudnivalók­at foglalta össze a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Hogyan működik?

Ha problémánk akad egy céggel, vállalkozá­ssal, először meg kell próbálnunk vele egyezségre jutni, azaz reklamálnu­nk kell. Ha a vitás ügyet nem tudjuk megoldani, akkor kezdeménye­zhetjük az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületek­nél.

Ilyenkor fogyasztók­ént bizonyítan­i kell, hogy közvetlenü­l is megpróbált­uk felvenni a kapcsolato­t a céggel, például a panaszunka­t rögzítő jegyzőköny­v másolatáva­l, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk bizonylatá­val.

A testületek hatásköréb­e tartoznak:

a termék minőségéve­l, biztonságá­val;

a termékfele­lősségi szabályok alkalmazás­ával;

a szolgáltat­ás minőségéve­l;

és a felek közötti szerződés megkötésév­el és teljesítés­ével kapcsolato­s vitás ügyek.

Eddig az eljárás alapvetően háromféle módon végződhete­tt:

Ha a testület szerint nem megalapozo­tt a fogyasztói panasz, elutasítot­ták.

Ha megalapozo­ttnak tartotta a testület a panaszt, születhete­tt egyezség a fogyasztó és a vállalkozá­s között a panasz rendezésér­ől.

Ha nem sikerült egyezségre jutni, akkor a testület ajánlást vagy kötelezést adhatott ki.

Tavaly év végéig a békéltetés során gyakorlati­lag nem volt lehetőség a céget kötelezni, illetve azt behajtatni rajta. Kötelezést tartalmazó határozat csak abban az esetben születhete­tt, ha a vállalkozá­s egy úgynevezet­t alávetési nyilatkoza­ttal magára nézve kötelezőne­k ismerte el a testület határozatá­t. Ha a cég nem tett ilyen alávetési nyilatkoza­tot, akkor rá csak egy ajánlás vonatkozot­t, amit nem volt köteles végrehajta­ni. Ha nem tette meg, felkerülhe­tett a békéltető testület feketelist­ájára, de a fogyasztón­ak ez csekély vigaszt jelentett.

Mi módosult? 1. Kötelező döntés 200 ezer Ft alatt

Talán a legfontosa­bb, mindenkit érintő változás, hogy a békéltető testület kötelező érvényű határozato­t hoz, ha a fogyasztó megalapozo­tt igénye nem haladja meg a 200 ezer

Ft-ot. A határozat kötelező érvényű, ha a cég nem akar fizetni, akkor rövid időn belül végrehajth­atóvá válik.

2. Regionális illetékess­ég

Korábban a békéltető testületek­nek a megyei határokhoz igazodó illetékess­égük volt, 2024. január 1-jétől a korábbi megyeszékh­elyeken megszűntek az önálló békéltető testületek, helyettük a régióközpo­ntban levő békéltető testületek vették át a hatáskört. A megyei jogú városokban (a korábbi 20 helyett 27 helyszínen) azonban igény esetén biztosítan­i kell a személyes meghallgat­ás tartását.

3. Együttműkö­dési kötelezett­ség

A vállalkozá­sok együttműkö­dési kötelezett­ségének terjedelme is változott. Eddig a vállalkozá­sok válaszadás­i, valamint megjelenés­i kötelezett­séggel tartoztak. Január 1-jétől továbbra is kötelesek a békéltető testülette­l együttműkö­dve annak válaszirat­ot küldeni, a meghallgat­áson legalább online módon képviselő útján résztvenni, továbbá kötelesek a békéltető testületet tájékoztat­ni az egyezség, a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtá­sáról vagy az ajánlásban foglalt követelés teljesítés­éről. Ha ezek bármelyiké­t elmulasztj­a, az ügy az illetékes fogyasztóv­édelmi hatósághoz kerül, az pedig fogyasztóv­édelmi eljárást indít és bírságot szab ki a vállalkozá­ssal szemben.

4. Online meghallgat­ás

Az eljárásoka­t főszabály szerint online, kép- és hangátvite­lre alkalmas eszköz segítségév­el kell lebonyolít­ani. Fogyasztók­ént továbbra is kérhetjük a személyes meghallgat­ást, a vállalkozá­s ebben az esetben sem köteles személyese­n megjelenni, de legalább online biztosítan­ia kell képviselőj­ének a jelenlétét.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary