Blikk

Eddzük egész testünket egyetlen gyakorlatt­al!

40 felett minden nőnek naponta el kellene végeznie Segít megelőzni több, a kor előrehalad­tával egyre gyakoribb panaszt

- L. J.

Mind mentális, mind fizikai jólétünk szempontjá­ból fontos, hogy 40 év felett is aktívak maradjunk, hiszen a megfelelő testmozgás az életkor előrehalad­tával járó fájdalmaka­t is enyhíti – írja a freundin.de. Az amerikai Training Mate egészségüg­yi, wellnessés fitneszszo­lgáltató cég szakembere­i szerint létezik egy olyan gyakorlat, amit ha mindennap elvégzünk, akkor 40 év felett is fittek maradunk.

Megelőzi a hátfájást

Ez a bizonyos gyakorlat az alkartámas­z, amely hídtámasz, deszka vagy plank néven is ismert, és ami szinte az egész testet edzi: a hasizmokon kívül a hátat, a vállat, valamint a csípő- és a combizmok egyes részeit is erősíti. Ennek köszönhető­en hatékonyan megelőzhet­ő a hát- és derékfájás, amely 40 éves kor után már gyakrabban jelentkezi­k.

Hogyan végezzük?

Vegyük fel a fekvőtámas­z-pozíciót, majd támaszkodj­unk meg a talajon az alkarunkka­l.

A könyökünk a váll vonalában helyezkedj­en el, a testünk pedig legyen párhuzamos a talajjal. Feszítsük meg a hasunkat, a fenekünket, és tartsuk meg így a testünket.

Ha fokozni szeretnénk az erősítő gyakorlat hatását, akkor felváltva emeljük fel a lábunkat.

Figyeljünk az időre

Ha kezdők vagyunk, akkor próbáljuk meg 30 másodperci­g megtartani magunkat. Amikor ez már könnyedén megy, akkor elértük a haladó szintet, ezután már 60– 120 másodpercr­e emelhetjük a tétet.

Akkor a leghatásos­abb az edzés, ha háromszor megismétel­jük a gyakorlato­t, miközben fél, maximum egy perc szünetet tartunk.

Felpörgeti az anyagcseré­t

Az izomerősít­és és az állóképess­ég növelése mellett az alkartámas­z az anyagcseré­t is felpörgeti. Egy perc is elég ahhoz, hogy a folyamat elinduljon. A szakértők szerint érdemes reggel végezni a gyakorlato­t, amelynek köszönhető­en frissen és energikusa­n kezdhetjük a napot.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hatékony
A plank hatékony lehet hát- és derékfájás esetén, ráadásul naponta mindössze néhány percet vesz igénybe
Hatékony A plank hatékony lehet hát- és derékfájás esetén, ráadásul naponta mindössze néhány percet vesz igénybe

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary