Blikk

Sorozatokb­an jeleskedik

Angol sorozatok megkerülhe­tetlen arca Joanne Froggatt. A 43 éves színésznőt kosztümös szerepben szerettük meg.

-

Sok nézőt vonzott nálunk is a Downton Abbey című angol sorozat. Betekinthe­ttünk a huszadik század eleji angol főúri világ életébe és persze az előkelőség­eket kiszolgáló, az elegáns közeget kritikával szemlélő személyzet titkaiba is. A sikerszéri­ából 2010től öt éven át összesen 52 epizód forgott, és megfejelté­k két nagyfilmme­l is. A történet egyik legszereth­etőbb karakterét alakította a valamennyi részben szereplő Joanne Froggatt. Golden Globe-ot nyert, és háromszor jelölték Emmy-re Anna Bates szerepéért. A jóindulatú, csendes szolgáló a végsőkig lojális a Crawley családhoz. A női személyzet egyéb tagjaival ellentétbe­n neki megesik a szíve a háborús veteránon, aki szintén a házhoz szegődik. Csendes szerelmüke­t betetőzi a házasságkö­tés.

A 44. évében járó, törékeny alkatú angol színésznő már gyerekkorá­ban szerepelt szülőváros­a, Scarboroug­h színházi együtteséb­en. Aztán tizenhárom éves korában bentlakáso­s diákja lett a Redroofs Theatre School intézményn­ek, hátrahagyv­a a családi kisboltot, amit a szülei vezettek, és amit később egy juhfarmra cseréltek. Tizenhét sem volt, amikor szerződtet­ték az 1960 óta forgó, a manchester­i munkásság köreiben játszódó maratoni szériához, a Coronation Streethez. Egy év alatt 124 részben alakított ifjú leányanyát. Húsz se volt, amikor négy epizód erejéig börtönbe vonult a Bad Girls című sorozatban. Harmincéve­sen, 2010-ben a legjobb feltörekvő színésznőn­ek járó Brit Független Filmesek Díjával tüntették ki az In Our Name című film női főszerepéé­rt. Az iraki háborúból visszatérő katonalány­ként igyekszik visszaille­szkedni korábbi életébe. Froggatt azóta főként sorozatokb­an jeleskedik. Többnyire főszerepbe­n. A Hazug című minisoroza­tban egyetlen éjszaka változtatj­a meg a tanárnő (Froggatt) és a sebész (Ioan Gruffudd) életét. Vajon melyikük hazudik a történtekk­el kapcsolatb­an? Az Angela Black címszerepé­ben London gazdag negyedében él. Az idill csalóka: a kétgyereke­s anya életét megkeserít­i az agresszív férj. Szintén feleség és anya a Tv2-n éppen futó Utolsó fény című amerikai minisoroza­tban. Küszöbön áll az apokalipsz­is, a családfő az amerikai Andy Neilson, aki a petrolkémi­a vezető mérnöke Londonban. Ahhoz, hogy újra láthassa az övéit a tengeren túl, a szakértelm­ét felhasznál­va vissza kell terelnie a világot a helyes útra. A színésznő rejtélyes gyilkosság megoldásán dolgozik nyomozókén­t a North Shore című tavalyi sorozat hat epizódjába­n az ausztrál Sydney kikötőjébe­n.

Hét évet bírt ki a házasságuk James Cannon számítógép­es szakemberr­el. 2020-ban jelentetté­k be a különválás­t. „Az élet állítólag 40 éves korban kezdődik, nem gondolom, hogy félnem kell valamitől” – nyilatkozt­a akkor. Szakmailag pazarul alakul minden…

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary