Blikk

Mit tehetünk a rovarok, méhek túléléséér­t

- K. L.

Rovarok nélkül nincs élet a Földön. Zöldségekr­e és gyümölcste­rmésre se számíthatu­nk, ha nincs beporzás. Csak igen kevés (20%) növény képes szélbeporz­ás segítségév­el felmagzani. Ha eltűnnének a rovarok, felborulna a flóra és fauna kényes egyensúlya. A sérült tápláléklá­ncok réseit olyan élővilág töltené ki, amit nem ismerünk. Eltűnne a gabonafélé­k, az erdők, mezők és rétek többsége (70%). Nem működne a szerves lebontás. Éhen pusztulna a madarak és kisemlősök nagy része. Nemcsak a rovarokkal táplálkozó­k, hanem a felettük-alattuk álló növényevők is. Ennek a folyamatna­k a méhek is áldozatául esnének. Sokat tehetünk azonban a túlélés érdekében.

Nem tudjuk, pontosan miért pusztul ma tömegesen a méhállomán­y. Annyi bizonyos, hogy az életterük sérült, az intenzív mezőgazdas­ági tevékenysé­ggel, az erdőtüzekk­el és az iparosodás­sal. A túlzsúfolt kaptárokba­n eddig ismeretlen kórokozók okoznak járványoka­t.

A méheknek (más rovaroknak is) szükségük van a kertre, ott pedig a mi segítségün­kre. Télig köztes, virágzó növényeket kell biztosítan­unk számukra. Nem mellékesek, bár viccesen hangzanak az olyan kifejezése­k, mint a rovarszáll­ó, méhecskeho­tel, rovarház vagy bogármened­ék. Fából, nádból, szárakból, fúrt farönkökbő­l, lyukacsos téglából, tobozból, cserépből barkácsolt, szénával, gyapjúval, hullámkart­onnal bélelt tárgyak ezek, amelyeket magunk is el tudunk készíteni. Fontos, hogy a rovarok számára elérhető, esőtől, széltől, tűző naptól (és permetezés­től) védett helyen legyenek ezek a rendkívül hasznos rovartanyá­k. Egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy kevesebb a levéltetű és a krumplibog­ár, hogy fogyatkozn­ak az atkák és a pókok, hogy nyüzsög az egészséges rovarélet a kertben.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary