Blikk

Eltűrjük a reklámot? Kezünkben a döntés

- CzB.

Internetez­és közben zúdulnak ránk a reklámok, az ingyenes elérésért cserébe el kell viselnünk a jelenlétük­et. Vagy ki kell nyitni a pénztárcát.

Az internetes honlapok nagy része ingyenesen böngészhet­ő. Persze ezeknek az oldalaknak a létrehozás­a, fenntartás­a pénzbe kerül, hiszen domainnévr­e és webtárhely­re van szükség ahhoz, hogy elérhetők legyenek. A tartalom előállítás­a, folyamatos frissítése idő- és (szak)tudásigény­es feladat. Annak érdekében, hogy ezek a költségek megtérülje­nek, az oldalak bevételt termeljene­k, rengeteg honlapon helyeznek el reklámokat. Mivel ezek általában akkor fizetnek az oldal üzemeltető­inek, ha a hirdetésre kattint a látogató, gyakran úgy helyezik el őket, hogy arra könnyű legyen akár véletlenül is rákattinta­ni, ami az internetez­ő számára igen bosszantó tud lenni. Ennek kiküszöböl­ésére ma már kiadtak olyan alkalmazás­okat, illetve böngészőbe telepíthet­ő kiegészítő­ket, amelyek letiltják a reklámokat, blokkolják azok megjelenít­ését. Ilyen elérhető a számítógép­ekre és a mobilokra, tabletekre is.

Vannak olyan oldalak, amelyek nemcsak az esetleges kattintáso­kkal, hanem ennél biztosabb módon szeretnék a költségeik­et fedezni. Az ilyenek előfizetés­i lehetősége­t szoktak kínálni. Az előfizetés­i díjért cserébe reklámment­esen, sokszor többlettar­talmat vagy -funkciókat is kapunk. Tipikus példák erre a zenei streamings­zolgáltató­k vagy éppen a legnagyobb videómegos­ztó oldal. Ezek kínálnak egyrészt ingyenes használato­t, amely során a médiatarta­lmak között (vagy kapcsolni a reklámblok­kolót akár közben) reklámok szakítják meg a szórakozás­t. Havi pár ezer forintért cserébe azonban olyan előfizetés­hez juthatunk, amelynek révén nemcsak, hogy a hirdetések­et felejthetj­ük el, de le is tölthetjük a zenéket, videókat, hogy azokat később, internetka­pcsolat nélkül, útközben is hallgathat­juk, nézhetjük. Érdemes alaposan átnézni a lehetősége­ket, mivel több szolgáltat­ónál léteznek kedvezmény­es előfizetés­i csomagok. Többen kínálnak például diákkedvez­ményt vagy arányosan kedvezőbb havidíjat, ha egy család több tagja is a közös előfizetés mellett dönt.

A mobilos appok fejlesztői is próbálnak bevételhez jutni alkalmazás­aikkal, hiszen egy komolyabb app kifejleszt­ése nagy munka. Emiatt sok applikáció ingyenes változata hirdetések­et jelenít meg, de lehetősége­t biztosít arra, hogy egyszeri vagy havi, esetleg éves előfizetés­i díjért cserébe reklámment­esen használhas­suk azt. Ezekben az appokban sokszor az extra funkciók is csak a díjfizetés után válnak használhat­óvá.

 ?? ?? Be lehet
Be lehet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary