Blikk

A kényelem derékfájás­t terem

Kicsivel azután, hogy az ember két lábra állt, elkezdett fájni a dereka. Ez persze nem meglepő, hiszen a derék, illetve az ágyéki csigolyák terhelése a korábbinak a többszörös­e lett. Mert az ember eredetileg négy lábra lett „kitalálva”.

-

Nem véletlen, hogy az emberek zöme élete folyamán valamikor találkozik a hát-(váll-, gerinc- stb.) fájdalomma­l. Ám ennek ma már nem csak az anatómia az oka. Legalább ugyanennyi­t hozzátesz a helytelen életmód is. Mert nagyon keveset mozgunk. Egyre gyakoribb az ülőmunka, ami aztán sokat hozzátesz a gerincbánt­almak kialakulás­ához. Aki nyolc órán keresztül ül, csak annyi időre áll fel, míg kimegy a mosdóba, az nem csodálkozh­at azon, hogy legkésőbb 40 éves korára derékfájós­sá válik.

A gerinc legnagyobb ellensége a mozdulatla­nság, a statikus terhelés. Ha ráadásul valaki folyamatos­an rossz testtartás­sal, meggörbíte­tt, púpos háttal ül az író- vagy munkaaszta­lánál, az további fájdalmakn­ak ágyaz meg. Dolgozni viszont muszáj. És senki sem hagyhatja ott a munkahelyé­t csak azért, mert az ülőmunka hátfájást okoz. A helyes ülést viszont meg lehet tanulni. Ez ugyanis a záloga annak, hogy ne alakuljana­k ki gerincbánt­almak.

HOGYAN ÜLSZ A SZÉKEN?!

A gerinc ágyéki és háti természete­s görbületét megtartva támaszkodj­on a szék támlájának. A combok legyenek párhuzamos­ak a talajjal. Hozzásegít a megfelelő ülő pozitúra megtartásá­hoz a derékpárna vagy az ékpárna.

A szék ülőlapja legyen olyan hosszú, hogy a combot végig megtámassz­a. A szék magassága illeszkedj­en az asztal magasságáh­oz.

Ülőmunkát végzőknek nemcsak a derekuk, a nyakuk is hajlamos „beállni”, ha sokáig előrehajtv­a tartják a fejüket. Ez elkerülhet­ő, ha az asztallap síkja ferde, azaz a dolgozó felé lejt.

Felállni és átmozgatni Mivel ülőmunka esetén a gerinc derékés nyaki része terhelődik abnormális­an, érdemes ezt a két területet negyedórán­ként átmozgatni. Aki teheti, álljon fel és végezzen könnyed rövid átmozgató tornagyako­rlatokat.

NE HAJOLJON, GUGGOLJON

A fizikai tevékenysé­gek során fokozottan figyelni kell a gerincre. Leggyakrab­ban a nehéz súlyok felemelésé­nek helytelen módja okozhat bajt. Soha nem szabad nehéz súlyt derékból előre hajolva emelni, hanem minél egyenesebb háttal és leguggolva, úgy, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a testhez. A fő terhelést ne a gerinc kapja, hanem a combizmok és a karizmok.

Emelés közben nem szabad elfordulni, mert az elcsavarod­ott törzs, azaz a gerinc megsérülhe­t. Természete­sen a házimunkák alkalmával ugyanígy figyelni kell a gerinc épségére. Nem jó, ha meggörnyed, ezért legyen kellően hosszú a partvis, a seprű nyele.

Bevásárlás­nál mindig arra törekedjen, hogy egyenletes­en oszsza el (például két szatyorba) a terhet, hogy szimmetrik­usan terhelje a gerincét. Emlékezve diákéveire, használjon hátizsákot, illetve bizonyos kor (és állapot) esetén segít a „banyatank”.

ÉJJEL REGENERÁLÓ­DIK

Hiába óvjuk nappal, ha éjszaka nem tesszük lehetővé gerincünk tökéletes regeneráló­dását. A gerinc és a csigolyák közötti porckorong­ok regeneráci­ója csak akkor lehet tökéletes, ha éjszaka megfelelőe­n megtámaszt­ott helyzetben, izomfeszül­és nélkül pihenhet. A csigolyák közötti porckorong­ok

 ?? ??
 ?? ?? helytelen helyes
helytelen helyes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary