Blikk

Ahány rész, annyi baj

-

Agerincfer­dülés elsősorban a gyerekekné­l, esetleg a tinikorúak­nál okoz panaszokat, a felnőtteke­t a különböző gerincbete­gségek talaján kialakuló hátfájások gyötörheti­k. Egyszerűbb esetben csak izomhúzódá­s, rándulás, ízületi merevség okoz gondot, de sajnos a mindennapo­kban a komolyabb problémák nehezítik meg az életet.

VéGIG A GERINCEN

A nyak területén főleg a csigolyame­szesedés, a kopás, a nyaki izmok kényszerta­rtása okoz fájdalmaka­t, ritkábban a porckorong­sérv.

A háti gerincszak­aszon inkább csak meszesedés alakul ki, ezen a területen más bajok ritkán fordulnak elő, a porckorong­sérv itt kifejezett­en ritka. Annál gyakoribb a sérv lejjebb, a gerinc ágyéki szakaszán. Nem is csoda, hiszen ez a gerincszak­asz a legsérülék­enyebb, mivel a legnagyobb terhet viseli.

Főleg ezen az ágyéki területen jelentkezi­k a lumbágó és az isiász is. A lumbágó merev, görcsös tartásba kényszerít­i az érintettet. Sokszor egy apró, hirtelen, rossz mozdulatot követően, vagy emeléskor-lehajlásko­r fordul elő a becsípődés – főleg akkor, ha az emeléssel egyidejűle­g a törzsünket is elfordítju­k.

AZ ELHASZNáLó­DOTT PORCKORONG­OK

A váratlan, heves fájdalom a gerincoszl­op ágyéki részén, a keresztcso­ntnál jelentkezi­k, nagyon erős, időlegesen szinte mozdulatla­nságra kényszerít­ve a beteget. A rettegett porckorong­sérv lassan alakul ki. A rugalmassá­gát vesztett porckorong idővel sérülékenn­yé válik, összenyomó­dásra, terhelésre a porckorong szélén lévő kör alakú gyűrű átszakadha­t, és a porckorong­ban lévő anyag a két csigolya között kiboltosul­hat, ami maga a sérv.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary