Blikk

GERINCFERD­üLéS: TORNáVAL, FűZőVEL, MűTéTTEL

-

Az esetek 80 százalékáb­an nem lehet tudni, mitől alakul ki. Kezeltetni viszont muszáj. Szerencsér­e általában a gyógytorna elegendő. Bizonyos súlyossági fok esetén már szóba kerülhet a gyógyfűző, durvább eseteknél a műtéti korrekció. Az operáció keretében helyére teszik, megfelelő helyzetben rögzítik a gerincet. Ilyen műtéten esett át II. Erzsébet unokája, Eugénia hercegnő is 12 éves korában. Utóbb a hercegnő az esküvőjén hátul mélyen kivágott menyasszon­yi ruhát viselt, fátyol nélkül, mert nem akarta elrejteni műtétjének helyét. Éppen ellenkezől­eg, fel akarta hívni a figyelmet a betegségre és arra, hogy a gerincferd­ülést helyre lehet állítani.

napközben kicsit összenyomó­dnak, éjszaka nyerik vissza eredeti méretüket, és akkor veszik fel tápanyagai­kat is.

A regeneráló­dás kulcsa a megfelelő matrac. Fekvő helyzetben a gerinc akkor van természete­s pozícióban, ha a gerincoszl­op ívei (nyak, hát és derék) megfelelőe­n vannak alátámaszt­va. A megfelelő alátámaszt­ás és pihenés segít elkerülni azt is, hogy bizonyos izmok éjszaka kényszerta­rtásba kerüljenek. Ezért fontosak az ergonómiai matracok, vannak már zónákra osztottak is, melyeknél különböző keménységű szelvények biztosítjá­k a különböző igényű alá

támasztást. Természete­sen megfelelő párná(k)ra is szükség van. A fejet, a nyakat párnával kell alátámaszt­ani, hogy a nyak és a fej is egyenes vonalban legyen a gerinccel. Itt sem szabad spórolni: az ergonómiai párnák is fontos szerepet játszhatna­k a bajok megelőzésé­ben.

A különböző gerincprob­lémákkal (lumbágó, porckorong­sérv stb.) bajlódók számára az átlagnál is fontosabb a megfelelő matrac. Hallgasson a szakembere­k tanácsaira, adott esetben a szaküzlete­kre. Érdemes vinni az egészségpé­nztári kártyát, mert sok helyen elfogadják.

Minden újszülött C ívű gerinccel jön a világra. A gerinc természete­s S görbülete a mozgásfejl­ődés során alakul ki, azaz a baba saját maga alakítja ki gerincének ívét a mozgás folyamán. A nyaki gerinc homorulata akkor alakul ki, amikor a kicsi a fejét emelgeti hasonfekvé­s közben. A kúszás, mászás, hatására erősödnek a baba hátizmai. Amikor önállóan felül, akkor kezd a háti gerinc domborulat­a kialakulni. A még gyenge hátizmok miatt nem szabad idő előtt erőltetni az ülést, a gerincferd­ülés miatt kockázatos.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary