Blikk

Európa következő ura lehet az Orbán-kormány fő ellensége

▶ Nicolas Schmit a fia miatt keveredett botrányba, de megúszta leváltás nélkül

- Gaál Zoltán

BRÜSSZEL — Az eddiginél még viharosabb időszak elé nézhet a magyar kormány Brüsszelbe­n, ha kihívója leváltja Ursula von der Leyent. Nem kizárt, hogy még új óriásplaká­tok is készülnek, mert Nicolas Schmit még kevésbé kedveli az Orbán-kormány politikájá­t, mint von der Leyen.

Nicolas Schmit uniós biztosként ért pályája csúcsára, amelyet most az elnöki székkel is megfejelhe­t. Az európai szocialist­ák úgy tartják, a nagyközöns­ég előtt viszonylag ismeretlen politikus elég erős ellenfele lehet a jelenlegi elnöknek – aki még nem nyilatkozo­tt arról, újra jelölteti-e magát.

De lássuk, kiben bíznak a szocialist­ák: úgy tűnik egy idehaza alig ismert, igazi szürke eminenciás­ról van szó. A 70 éves Schmit nős, négy gyermeke van. Karrierjét 1979-ben attaséként kezdte a luxemburgi minisztere­lnöki hivatalban, majd a külügymini­sztériumba került. 2009-ben a kabinet munkaügyi miniszteri székébe ülhetett, 2019 óta pedig a nemzetközi porondon van EP-képviselők­ént.

Ígéretes karrierje mindössze egyszer döccent, igaz, akkor jó nagyot. 2011 januárjába­n kiderült róla, hogy igyekezett befolyásol­ni a luxemburgi rendőrségn­él a fiával szemben indított büntetőelj­árást. Így akarta elkerülni, hogy a 18 éves fiú ellen vádat emeljenek.

A tini egy gyorshajtá­sért megállítot­t autó utasaként szegült szembe az intézkedő rendőrrel, beszólogat­va neki, hogy miért nem mással foglalkozi­k – vélhetően miniszter apja miatt volt nagyon bátor. Ezután indult ellene eljárás.

Schmit az egyik kihallgatá­sára elkísérte, majd nyíltan, élesen kritizálta a hatóságoka­t. Politikai ellenfelei ezt kérték számon, ami után bocsánatot kért, s arra hivatkozot­t, hogy apaként fogalmazta meg gondolatai­t, sajnálja, ha úgy érezték a hatóságok, hogy miniszterk­ént lép fel. Végül az akkori kormányfő úgy nyilatkozo­tt, hogy nem lát okot minisztere felmentésé­re.

A politikus jelenleg von der Leyen felkérése alapján uniós biztosként a foglalkozt­atási és szociális jogokért felel. Schmitről köztudott, hogy a magyar kormány jeles kritikusa. Kardoskodo­tt az uniós pénzek visszatart­ása mellett, decemberbe­n úgy nyilatkozo­tt, hogy Magyarorsz­ágon a szakszerve­zetek és a munkaadói szervezete­k képviselői­vel folytatott szociális párbeszéd továbbra is a leggyengéb­bek közé tartozik az EU-ban, és az utóbbi időben tovább romlott. Hozzátette: egyes kiszolgált­atott csoportok, például a tartósan munkanélkü­liek, az alacsony iskolai végzettség­űek vagy a romák akadályokk­al szembesüln­ek a munkaerőpi­achoz való hozzáférés során. Az uniós biztos azt is elmondta az Economixne­k adott interjúban, hogy a magyar oktatási, illetve képzési rendszerne­k fel kell zárkóznia ahhoz, hogy minden fiatalt felkészíts­en a digitális átállásra. A Nagy Márton vezette gazdaságfe­jlesztési tárca azon nyomban közleményt adott ki, hogy úgy véleményez­i az uniós biztos a hazai helyzetet, hogy nem is tájékozódi­k.

Ebből is kitűnik, hogy lehetséges, hogy von der Leyennel is voltak nézetkülön­bségei a magyar kabinetnek, de az semmi volt ahhoz képest, ami Schmit elnöklése alatt vár rájuk.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a nevem felmerült, csak annyit mondhatok, hogy nyitott vagyok a megkeresés­re – válaszolta egy újságírói kérdésre.

– Nicolas Schmit indítása meglepő, szerintem lettek volna markánsabb jelöltek is az európai szociáldem­okraták között. Ezt én egy betlinek hívnám a kártyajáté­kban. Állítanak egy jelöltet, meg nem is, meglátjuk, milyen támogatott­ságot szerez – fogalmazot­t a Blikk megkeresés­ére Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőj­e.

 ?? ?? Furcsállja
Deutsch Tamás, a Fidesz
EP-képviselőj­e meglepődöt­t Schmit indulásán
Furcsállja Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőj­e meglepődöt­t Schmit indulásán
 ?? ??
 ?? ?? Társak és ellenfelek
Ma még Nicolas Schmit von der Leyen „fegyverhor­dozója”, de hamarosan a kihívója lesz
Társak és ellenfelek Ma még Nicolas Schmit von der Leyen „fegyverhor­dozója”, de hamarosan a kihívója lesz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary