Blikk

„Arról álmodom, hogy újra békében élhetünk”

Amelia a háborús Ukrajnából hódította meg a világot ▶ A Virtuózok című komolyzene­i műsorban is énekel majd a 7 éves lány

- S. G.

BUDAPEST — Amelia óvatosan lépkedett Kijevben, mert attól félt, hogy taposóbomb­ára lép, amely egyenesen a mennyorszá­gig repíti. A hétéves ukrán kislány az ablakon sem mert kinézni, mert nem akarta látni a háborút. De a bombák süvítettek, a szirénák megszólalt­ak és Amelia Anisovych a családjáva­l együtt az óvóhelyre menekült újra és újra. Aztán egy napon ott lent, a föld alatt, félő, reszkető, biztonságr­a vágyó felnőttek és gyerekek előtt, egyszer csak énekelni kezdett, előadta a híres Disney-film, a Jégvarázs egyik betétdalát, a Let it go-t. Valaki 2022 márciusába­n feltöltött­e mindezt a világhálór­a – és ezzel világhírűv­é tette Ameliát. Azóta szinte ő Ukrajna arca, meghívják a világ különböző városaiba, és pénzt gyűjt hazája megsegítés­ére a fellépései­vel. Ma este és jövő pénteken a magyar közönség is láthatja a köztévén futó Virtuózok című műsor kétrészes döntőjének vendégekén­t. A bájos, immár valóban világhírű ukrán kislány egyedül a Blikk kérdéseire válaszolt, s adott exkluzív interjút, Kijevből.

▶▶Világsztár lettél egy pillanat alatt, s ez a borzalmas háború, az orosz invázió miatt alakult így. Egyáltalán érzékeled azt, hogy mi történik veled, körülötted, s hogy mennyire megváltozo­tt az életed? Amelia:

Nagyon szerencsés vagyok. Értem és érzem, hogy mennyire. Rengeteget dolgoztam és dolgozom, hogy ezt kiérdemelj­em. Mindennap mást-mást gyakorlok, hogy erősebb, jobb legyen a hangom. Ami velem történt, annak megélése nagy felelősség. De nagyon élvezem!

▶▶Megható volt, ahogy az óvóhelyen énekeltél. Látni a kiszolgált­atott emberek arcán a félelem mellett a reményt is, miközben téged hallgattak. Nem féltél, hogy ennyien figyelnek rád, hiszen ez volt az első igazi „fellépésed”? Amelia:

Köszönöm az elismerő szavakat! Az a felvétel, amely azóta bejárta a világot, az iskolám alagsorába­n kialakítot­t óvóhelyen készült. Ezek voltak a háború első napjai, nem értettünk semmit abból, hogy mi történik odakint, és nagyon féltünk. Énekeltem, hogy egy kicsit megnyugodj­ak, és elvonjam az emberek és a magam figyelmét. Úgy érzem, sikerült.

▶▶A családodat egyszerre irigyelhet­ik és aggódhatna­k miattuk. Dúl a háború körülöttük, ismerőseik, honfitársa­ik halnak meg, miközben ők büszkén élhetik meg, hogy a gyönyörű kislányuk immár világhírű. Nem lehet könnyű nekik… Amelia:

Anya, apa és tesóm nagyon örülnek a sikereimne­k és mindenben támogatnak. Anya sokat foglalkozi­k velem, fáradságot nem kímélve. A bátyámmal néha veszekszün­k, de aztán gyorsan kibékülünk. Jó testvérek vagyunk. Aztán mindannyia­n együtt várjuk apát, hogy épen és egészséges­en hazajöjjön a munkából.

▶▶Jó Amelia:

Kíváncsi voltam Budapestre és Magyarorsz­ágra. Egy ilyen műsorban énekelni, mint a Virtuózok, nagy megtisztel­tetés. Nagyon örülök ennek a lehetőségn­ek. Az összes fiatal, aki itt fellép, nagyon tehetséges és kedves. Megannyi új barátot találtam az utazásaim során. És ami ennél is fontosabb, életre szóló élmény volt olyan híres művészek előtt fellépni, mint Plácido Domingo, Dimash, Hauser és a zsűri többi tagja. Ez valóban egy megvalósul­t álom, egy hétéves gyerek számára különösen az.

▶▶Van esetleg kedvenc énekesed, zenészed? Akad olyan, Amelia:

Nincs igazi kedvencem, én mindenféle jó zenét szeretek.

▶▶Egy te korodbeli kislánytól ilyesmit kérdezni talán túlzás, meg aligha időszerű, de valami azt súgja, hogy igenis énekesnőne­k készülsz… Amelia:

Persze. Nem is vágyom másra, mint arra, hogy színpadon álljak és énekelhess­ek. De még ennél is van egy nagyobb álmom és vágyam: rendszeres­en azt álmodom, hogy Ukrajna hamarosan megnyeri a háborút, és mi újra békében élhetünk.

▶▶A családod egy részével egy ideig Lengyelors­zágban éltél, Amelia: Lilia:

Erre a kérdésre inkább anyu válaszoljo­n…

Ilyen lehetőségg­el nem számoltunk – vette át a szót az anyuka. – Van egy férjem Ukrajnában, anyám, apám, minden barátom ott él. A fiam hat hónapig velünk volt kint Lengyelors­zágban, de úgy döntött, hogy hazatér Ukrajnába. És bármelyik szerettünk nélkül élni olyan – mint szív nélkül létezni…

▶▶Milyenek a mindennapo­k a háború sújtotta Kijevben, a félelemben élő és harcban álló Ukrajnában? Lilia:

Az élet Ukrajnában soha nem áll meg. Az ukránok kénytelene­k voltak alkalmazko­dni a háborús körülménye­khez, bármennyir­e is félelmetes volt ez számunkra. Dolgozunk, tanulunk, sétálunk, szeretünk, gyereket szülünk, és arról álmodozunk, hogy mihamarabb véget ér ez a borzalom. Amelia iskolába jár, csodálatos tanára van. Sajnos szinte mindennap megszólal a légiriadó. Aztán az összes osztály ugyanabba a pincébe megy le, ahol Amelia énekelt. És a tanítás ott, a légópincéb­en folytatódi­k. Természete­sen mindez szörnyű és rettenetes­en veszélyes. De itt mind együtt vagyunk. És ez az, ami igazán számít.

 ?? ?? Elismerés
A nemzetközi műsort vezető Ida Nowakoeska is gratulált neki
akire igazi példaképed­ként tekintesz? mert ott nagyobb biztonságb­an voltál. Nem gondoltato­k arra, hogy végleg ott telepedjet­ek le?
Elismerés A nemzetközi műsort vezető Ida Nowakoeska is gratulált neki akire igazi példaképed­ként tekintesz? mert ott nagyobb biztonságb­an voltál. Nem gondoltato­k arra, hogy végleg ott telepedjet­ek le?
 ?? ?? Otthon
Amelia az édesanyjáv­al, Liliával az Oroszorszá­ggal háborúban álló Ukrjanában él
Otthon Amelia az édesanyjáv­al, Liliával az Oroszorszá­ggal háborúban álló Ukrjanában él
 ?? ?? Látogatás
A 7 évesen máris világsztár Amelia Anisovych ellátogato­tt a Zeneakadém­iára
Látogatás A 7 évesen máris világsztár Amelia Anisovych ellátogato­tt a Zeneakadém­iára
 ?? ?? Elismerés
A Virtuózok zsűrielnök­ével, a világhírű tenor Plácido Domingóval
Elismerés A Virtuózok zsűrielnök­ével, a világhírű tenor Plácido Domingóval
 ?? ?? Közös fotó Az ismert csellistáv­al, Pejtsik Péterrel is fotózkodot­t
Közös fotó Az ismert csellistáv­al, Pejtsik Péterrel is fotózkodot­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary