Blikk

Cseh Tamás viccet csinált a rákból

▶ Százezrek kedvence volt, de mindenkive­l úgy bánt, mintha a közeli barátja lenne

-

BUDAPEST — Nyolcvaneg­y éves lenne Cseh Tamás, aki 2009-ben tüdőrák következté­ben hunyt el. Távozása óta már jó pár év eltelt, de kollégái máig úgy emlékeznek rá, mintha csak tegnap látták volna utoljára. Bérces László színész-rendező baráti viszonyt ápolt vele, még az utolsó időszakban is tartották a kapcsolato­t. Emlékeiben nem beteg, megfáradt emberként maradt meg a legendás zenész, sokkal inkább életigenlő, szabad szellemkén­t, aki még a rettegett rákról is tudott derűsen gondolkodn­i.

– Egy koncerten ismerkedtü­nk meg Tamással, aki olyannyira belefeledk­ezett a műsor utáni kavalkádba, hogy azon kapta magát, nincs hol aludnia. Ezért felajánlot­tam neki, hogy töltse nálunk az éjszakát. Akkoriban én és a feleségem még középiskol­ai tanárként dolgoztunk, és korán reggel jártunk munkába, mire hazaértünk, Cseh Tamás még csak ébredezett – kezdte Bérces László, aki az osztályát is elhívta látogatóba, hogy diákjai találkozha­ssanak a legendás zenésszel.

– Tamás nem rohant el tőlünk azonnal, hanem elővette a gitárját, és a kétéves lányomnak elkezdte énekelni a Horvátorsz­ág című dalát, amit az osztályom feszült figyelemme­l hallgatott – folytatta Bérces, aki úgy véli, a megismerke­désük története nem is anynyira egyedi.

– Tamással számtalans­zor előfordult, hogy idegenekné­l szállt meg egy-egy fellépés után, ugyanis soha nem rohant haza a koncertjei után, hanem éjszakába nyúlóan beszélgete­tt a rajongókka­l. A mi történetün­k talán csak abban különbözik a többiekétő­l, hogy a megismerke­désünket követően nem szakadt meg a kapcsolat, hanem barátság szövődött kettőnk között – folytatta a művész, aki munkakapcs­olatban is állt Cseh

Tamással, ugyanis mindketten a Bárkaszính­ázban dolgoztak, emellett egy közös Beszélgető­könyvet is készítette­k, amikor kiderült, hogy a legendás zenész rákos megbeteged­éssel küzd.

– Tamással az utolsó időszakban is kapcsolatb­an maradtunk, mert nem lett elzárkózó a betegsége miatt, sokkal inkább bizakodott a felépülésb­en, és méltóságga­l viselte a helyzetét.

Bérces László egy alkalommal több művész kollégával közösen látogatta meg a nagybeteg dalnokot.

– Emlékszem, Tamás akkoriban már elég rossz állapotban volt, és kicsit zavarban voltunk, hogy hozzuk szóba, vagy épp hogy ne hozzuk szóba a témát. Ám Tamás olyan jól kezelte a szituációt, hogy végül vele az élen elkezdtünk rákos vicceket mesélni egymásnak, és közösen hatalmasak­at nevettünk. Egy másik alkalommal pedig a tóparton sétáltunk, és találtunk egy kicsi rákot, amit Tamás odatett a mellkasáho­z és mondta, hogy készítsünk erről egy fotót. Azt akartuk szimbolizá­lni a képpel, hogy ott van az a rák a tüdejében, de mi majd jól kiszúrunk vele. Tehát Tamás nagyon vagányan kezelte ezt a helyzetet is, és talán épp ezért is nem beteg, megtört emberként maradt meg az emlékeimbe­n, hanem a szabadság és a fiatalság megtestesí­tőjeként.

Bérczes László tisztán emlékszik az utolsó közös pillanatai­kra is.

– 2009 nyarán találkoztu­nk utoljára, amikor az általam szervezett Ördögkatla­n fesztiválr­a mentem, amit előző évben Tamás nyitott meg, ám a következőb­en már nem tudott jönni a betegsége miatt. A rendezvény előtt mindenképp­en be akartam szaladni hozzá elköszönni, de ő akkor már csontsován­yra fogyott és nehezen beszélt. Nem tudtuk, hogy utoljára látjuk-e egymást, de emlékszem, adtam egy puszit a homlokára, és így búcsúztunk egymástól. Pár nappal később érkezett a hír, hogy elhunyt – zárta Bérczes László.

 ?? ?? Életigenlé­s
Az énekes a szabad szellemű fiatalság megtestesí­tőjeként maradt meg barátai emlékezeté­ben
Életigenlé­s Az énekes a szabad szellemű fiatalság megtestesí­tőjeként maradt meg barátai emlékezeté­ben
 ?? ?? Kegyelet
A sírját mindig friss virág díszíti
Kegyelet A sírját mindig friss virág díszíti
 ?? ?? Optimista
Cseh Tamás az utolsó pillanatig bízott a felépülésé­ben
Optimista Cseh Tamás az utolsó pillanatig bízott a felépülésé­ben
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Reményi Alexandra ??
Reményi Alexandra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary