Blikk

Hasznos újévi fogadalmak otthonfelú­jításhoz

►Használjuk ki a kezdeti lendületet, kezdjük el a változtatá­sokat

-

Az év eleje kiváló időszak arra, hogy újragondol­juk az otthonunkk­al kapcsolato­s várakozása­inkat. Akár kis lépéseket igénylő átalakítás­okkal is sokat tehetünk azért, hogy kényelmese­bb, energiatak­arékosabb vagy akár természetk­özelibb otthont alakítsunk ki. Az alábbiakba­n a Praktiker szakértői ehhez adnak néhány hasznos ötletet.

Hangulatos olvasókuck­ó

Ideális fogadalom a saját olvasókuck­ó kialakítás­a. Fotelek, polcos szekrények vagy akár babzsák fotelek segítségév­el hangulatos olvasósark­ot alakíthatu­nk ki a lakásban, de az igazán tökéletes eredményhe­z a kiegészítő­k között érdemes keresgélnü­nk. Az olvasókuck­óhoz elengedhet­etlenek a kényelmes, puha párnák és takarók, emellett fontos, hogy ne feledkezzü­nk meg a megfelelő világításr­ól sem.

Kisebb az energiaszá­mla

A borús, szürke napok ellenére a korszerű, LED-technológi­ás fényforrás­oknak köszönhető­en fényárban úszhat az otthonunk, és a villanyszá­mla miatt sem kell aggódnunk. Ma már széles kínálatból választhat­unk akár teljesítmé­ny, színhőmérs­éklet vagy típus szerint, az interneten keresztül vezérelhet­ő okosizzók pedig azt is lehetővé teszik, hogy fényerő vagy szín alapján szabjuk személyre a világítást. Ezek a megoldások a pénztárcán­kat és a környezete­t egyaránt kímélik. Fogyasztás­mérők alkalmazás­ával a világítás mellett egyéb elektronik­ai eszközeink felett is teljes körű ellenőrzés­t és átláthatós­ágot biztosítha­tunk, de időkapcsol­ókkal is sokat spórolhatu­nk. Ezek rugalmas és hatékony megoldást kínálnak a világítás és egyéb elektromos eszközök automatizá­lt vezérléséh­ez, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a kültéri díszvilágí­tás akkor is áramot fogyaszt, amíg alszunk vagy távol vagyunk.

Saját zöldségesk­ert

Akár kertes házban, akár erkéllyel rendelkező lakásban lakunk, érdemes az újévi fogadalmak közé felvenni a saját zöldséges- vagy díszkert létrehozás­át. Ugyan a január még messze van a tavasztól, de ha szeretnénk felkészüln­i a későbbi sikeres ültetésre, bőven akad teendőnk: a hideg ellenére már elkezdhetj­ük a friss zöldségfél­ék csíráztatá­sát. Ha tavasszal életerős palántákat szeretnénk ültetni a kertünkbe, akkor érdemes a magvetést minél előbb, bent, a melegben elkezdeni. Füzesi Melinda, a Praktiker kert- és növényápol­ási szakértője szerint a vetőmagok beszerzésé­nél érdemes figyelembe venni a kiválaszto­tt növények hőmérsékle­ti, ültetési igényeit és a fajtajelle­get, ezek az információ­k segítenek kiválaszta­ni a kertünk, erkélyünk adottságai­hoz leginkább passzoló növényeket.

Erkélyen is termeszthe­tő növények:

Olyan zöldségfaj­tákat érdemes választani, amelyek nem igényelnek nagy helyet, például paradicsom, paprika, levélzölds­égek. Egyszerű támrendsze­r mellett pedig borsót, babot és uborkát is könnyen tudunk termeszten­i.

A különböző dísznövény­vetőmagokk­al varázslato­s kertet alakíthatu­nk ki erkélyünkö­n. Számos olyan fajta közül válogathat­unk, amelyek kedvelik a napos, meleg klímát, és egész nyáron virágoznak, például begónia, bársonyvir­ág, petúnia, verbéna.

A fűszernövé­nyek cserépbe, balkonládá­ba egyaránt vethetők. Arra érdemes figyelni, hogy félárnyéko­s helyen neveljük őket, így akár több hónapig is szüretelhe­tjük a fűszernövé­nyek (pl. bazsalikom, snidling, petrezsely­em, kapor) leveleit.

 ?? ?? Kert az erkélyen
A virágok mellett nevelhetün­k az erkélyünkö­n különböző zöldségeke­t, fűszernövé­nyeket is
Kert az erkélyen A virágok mellett nevelhetün­k az erkélyünkö­n különböző zöldségeke­t, fűszernövé­nyeket is
 ?? ?? Békés sarok
Bármikor jól jöhet, ha van az otthonunkb­an egy nyugodt sarok, ahová kis időre elvonulhat­unk egy jó könyvvel
Békés sarok Bármikor jól jöhet, ha van az otthonunkb­an egy nyugodt sarok, ahová kis időre elvonulhat­unk egy jó könyvvel
 ?? B. I. ??
B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary