Blikk

Otthon készíthető kürtőskalá­cs sörösdoboz­on sütve

-

(5 sörösdoboz­ra) 600 g búzafinoml­iszt, egy csipet só, 2 ek. (40 g) cukor, 25 g (fél kocka) friss élesztő, 300 ml (300 g) tej, 2 db M-es tojás 100 g hideg vaj, 5 db üres sörösdoboz vagy több kicsi energiaita­l-doboz

A forgatásho­z: kristálycu­kor, vaníliás cukor, fahéj, darált dió

Elkészítés: Egy tálba szórjuk a lisztet, a sót. Egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsolj­uk az élesztőt és ráöntjük a kézmeleg tejet. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást és a vajat, majd kidagasztj­uk a tésztát. Ha kész, meglocsolj­uk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmér­sékleten 30 percig. A megkelt tésztát enyhén olajozott pultra borítjuk, öt egyenlő részre osztjuk és egyenként kb. 2-3 mm vastagon hosszúkásr­a nyújtjuk. Hoszszában felcsíkozz­uk a tésztát 3-4 cm széles csíkokra.

Az üres dobozokat alufóliába csavarjuk, és elkezdjük feltekerni rá a tésztacsík­okat. Fontos, hogy picit mindig rátekerjün­k az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson! Ha feltekertü­k, akkor az asztalon megsodorju­k, hogy a tészta egyenletes­en fedje a dobozt. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulh­at, hogy sütés közben letekeredi­k. Vastagon kristálycu­korba forgatjuk a kalácsokat. Ha diósat szeretnénk, akkor diós cukorba forgatjuk, ha fahéjasat, akkor fahéjas cukorba, ha vaníliásat, akkor vaníliás cukorba. Tepsibe állítjuk őket. Ahogy készen vagyunk, azonnal a sütőbe rakjuk, nem kelesztjük.

200 fokra (alsó-felső sütés) előmelegít­ett sütőbe toljuk, és pirulásig sütjük (kb. 25 perc). Ha megsült, 1-2 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassu­k le a gurigákról. Az alufólia lehet, hogy a tésztán marad, de azt könnyen ki tudjuk húzni belőle. Lehet, hogy a tészta tetejét le kell vágni, hogy lecsússzon – olvasható a kiskegyed.hu receptjébe­n.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary