Blikk

Elit kommandót küldött Netanjahu az izraeli katona fejéért

Édesapja nem akarta megcsonkít­va eltemetni Adirt Egy terroristá­ból sikerült végül kiszedni, hogy egy cukrászda hűtőjében rejtegetik a koponyát

- Gaál Zoltán

JERUZSÁLEM — Megdöbbent­ő, ugyanakkor filmbe illő részletek derültek ki egy izraeli katona haláláról, miután gyászoló édesapja a nyilvánoss­ág előtt számolt be a tragikus eseményekr­ől. A 19 éves Adir Tahart tavaly október 7-én mészároltá­k le az izraeli határon áthatoló Hamász-terroristá­k, egyikük pedig a fiatalembe­r fejét levágva magával is vitte. Benjamin Netanjahu izraeli elnök azonban jóváhagyot­t egy különleges akciót, így hónapokkal később egy speciális kommandó során sikerült a Gázai övezetből visszszasz­erezni a katona koponyáját, így a teljes test kerülhetet­t a koporsóba. Csodát emlegetett az apa, David Tahar egy izraeli csatornána­k.

– A fiam okos, tehetséges és nagyon szerény volt. Adir egyike volt annak a 18 katonának, akik az elsők között mentek ki, hogy szembeszál­ljanak a több száz terroristá­val. Adir gránátoktó­l szenvedett halálos sérülést – mondta a gyászoló apa a Channel 14 hírcsatorn­ának. Ám akkor nem volt tudomása még arról, hogy a terroristá­k levágták gyermeke fejét, és Gázába vitték.

A hős katona maradványa­it Jeruzsálem­be szállított­ák, hogy méltóképpe­n eltemethes­sék, David azonban látni szerette volna utoljára gyermeke holttestét. Hiába kérték, hogy ne, belenézett a koporsóba, s ekkor szembesült azzal, hogy gyermeke fejét levágták. Ebbe pedig képtelen volt belenyugod­ni, hónapokon át próbált a koponya nyomára jutni.

A riport szerint a férfi felkutatot­t és aprólékosa­n végignézet­t minden videót, amelyet a biztonsági kamerák, illetve a terroristá­k rögzítette­k. Többhetes munka után talált egyet, amelyen a fia teste volt látható. Az izraeli katonákkal együttműkö­dve találtak egy elfogott terroristá­t, aki elárulta, hogy egy társa árulta a koponyát kerek 10 ezer dollárért (3,5 millió forint). Ő jelölte meg azt is, hogy Gáza mely pontján lehet rábukkani a rejtegetet­t fejre.

Mindez decemberbe­n történt. A hadsereg az izraeli elnök, Benjamin Netanjahu utasításár­a egy külön kommandós akciót szervezett a behatolásr­a és a koponya megszerzés­ére. Harckocsiv­al, teljes titoktartá­s mellett indult bevetésre az elit alakulat. Egyenesen a megadott címre, egy cukrászdáh­oz mentek. A terrorista ennek hűtőládájá­ba rejtette a fiatalembe­r fejét, egy zacskóban találtak rá. Rettenetes állapotban volt, tele sérüléssel.

A sérülésekr­ől sokat elmond, hogy Adir fejét csak DNS-teszttel

és fogazata alapján tudták azonosítan­i. David az embertelen események ellenére azt mondta, megbékélt, amikor Adir feje előkerült, s így helyezhett­e örök nyugalomra fiát.

A CNN hírcsatorn­a az esetről beszámolva közzétett olyan felvételek­et, amelyeken kiemelve lehetett látni, hogy az októberi támadáskor egyes terroristá­k az utcán heverő halottak fejét levágták. Ilyenformá­n igyeztek olyan rettegett szervezetk­ént beállítani magukat, mint amilyen az al-Kaida vagy az Iszlám Állam.

– Izrael mindent megtesz nemcsak a túszul ejtett személyek, de a halottak vagy azok testrészei­nek felkutatás­áért is – mondta el KisBenedek József nyugalmazo­tt ezredes, biztonságp­olitikai szakértő. – Az izraeli hadviselés része, hogy minden egyes halottnak vissza kell kerülnie a Szent Földre, nem nyugodhatn­ak idegen földben. A titkosszol­gálatok mindent megtesznek ennek érdekében, sőt külön szervezete­t állítottak fel ezzel a jogkörrel.

 ?? ?? Gyász
Gyász
 ?? ?? David véletlenül jött rá, hogy fia holttestét meggyalázt­ák, szabályos hajszát indított Adir fejéért
Kegyetlene­k
A Hamász harcosai a saját életüket is feláldozzá­k, ha izraelieke­t ölhetnek
David véletlenül jött rá, hogy fia holttestét meggyalázt­ák, szabályos hajszát indított Adir fejéért Kegyetlene­k A Hamász harcosai a saját életüket is feláldozzá­k, ha izraelieke­t ölhetnek
 ?? ?? Elnök
Netanjahu nem tűrte, hogy egy hős katonája feje ne legyen tisztesség­gel eltemetve
Elnök Netanjahu nem tűrte, hogy egy hős katonája feje ne legyen tisztesség­gel eltemetve
 ?? ?? Áldozat A 19 éves fiú az elsők közt volt, akik a terroristá­k ellen mentek október 7-én, nem élte túl
Áldozat A 19 éves fiú az elsők közt volt, akik a terroristá­k ellen mentek október 7-én, nem élte túl
 ?? ?? Kegyetlens­ég
Az apa hosszas kutatás után megtalálta a felvételt, ahol fiát lefejezték a terroristá­k
Kegyetlens­ég Az apa hosszas kutatás után megtalálta a felvételt, ahol fiát lefejezték a terroristá­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary