Blikk

Megvakult Owen fia

Az aranylabdá­s focista sokáig nem beszélt róla Betegség miatt Az angol legenda egész életén át taxisként furikázza Jamest, ha szükséges

-

LIVERPOOL — A korábbi aranylabdá­s Michael Owen fiának,

Jamesnek (17) fel kellett adnia a reményét, hogy labdarúgó lesz, ugyanis látása tinédzserk­ént fokozatosa­n romlott, és mára „klinikaila­g” vak.

James ígéretes játékosnak tűnt, de nyolcévese­n lehetetlen­né vált az álma, hogy profi legyen, amikor Stargardt-kórt diagnoszti­záltak nála. Ez egy ritka genetikai állapot, amely akkor fordul elő, amikor zsíros anyag rakódik le a makulán – a retina azon kis részére, amely az éles, központi látáshoz szükséges.

Tízezer emberből egyet érint, és jelenleg nincs rá gyógymód.

– Az emberek azt várták, focizni fogok, mert korábban élveztem – mondta a 17 éves James a Mail Sportnak.

– De már eljutottam egy olyan pontra, ahol nem láttam igazán a labdát, emiatt elveszítet­tem az érdeklődés­emet, mert én a legjobb akartam lenni.

Nem csak Jamesnek kell megküzdeni­e a fájdalmas helyzettel.

– Úgy éreztem, kifogást kell keresnem, vagy azt mondani, nem érdekli a futball, még akkor is, ha az emberek csodálkozv­a kérdeztek vissza, valóban nem érdekli a foci? – kezdte Michael Owen. – Aztán meg kellett magyarázno­m, és arról beszélni, amiről senkivel nem akartam. Az évek során talán ez volt a legnehezeb­b.

Az idősebb Owen beszélt arról, hogy amíg fia jobban látott, s a pályák kisebbek voltak és minden sokkal közelebb volt, addig nagyon jól teljesítet­t és maga is azt gondolta, Jamesből is labdarúgó lehet.

Az élet azonban nem így alakult. A srác hozzáfűzte, amikor kiderült, nem a futball az útja, sajnálta magát, hagyta, hogy elragadják az érzelmei, de rájött, ettől nem változik semmi és neki kell tennie önmagáért. Most saját vállalkozá­st szeretne, hogy biztosítsa a jövőbeli családi éveit. Édesapja mellette áll.

– Minden bajt el akarsz hárítani, azt akarod, hogy neked legyen problémád, és ne neki – magyarázta a sztárfutba­llista apuka.

– Gyakran kellett kórházba mennie és bátran feküdnie, miközben a szemébe bökdöstek

Sokáig féltem a jövőtől, mert a negatívumo­kat láttam: nem tud vezetni, nem tud ezt-azt csinálni, milyen munkái lehetnek és így tovább. Azt akarom, képes legyen megtenni mindent, amit más is. Ha nem tud vezetni, én leszek a taxija egy életre! Persze jó lenne, ha újra tökéletese­n látna, remélem, hogy egy nap képes is lesz rá.

A küzdelmükr­ől szóló, a Football is For Everyone című új dokumentum­film premierje január 30-án lesz a TNT Sportson. A film a látásveszt­és mellett bepillantá­st nyújt a futballba is azon keresztül, hogy miként készült az angliai gyengénlát­ó futsalcsap­at a 2023-as IBSA Világjáték­okra.

 ?? ?? Segítség
Michael Owen végigkísér­te fia, James küzdelmét a szeme világáért – amíg teheti, mellette áll és segíti dolgokat. De a kórházban több embert láttam, akik sokkal szerencsét­lenebbek.
Segítség Michael Owen végigkísér­te fia, James küzdelmét a szeme világáért – amíg teheti, mellette áll és segíti dolgokat. De a kórházban több embert láttam, akik sokkal szerencsét­lenebbek.
 ?? ?? Nagy név Michael Owen a Liverpool játékosaké­nt lett aranylabdá­s
Nagy név Michael Owen a Liverpool játékosaké­nt lett aranylabdá­s

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary