Blikk

ne tegyünk tokot Miért a telefonra?

Az akkumuláto­r élettartam­át is csökkenthe­tik ►Érdemes alaposan mérlegelni, mi szól a védőburok ellen és mellette

-

A mobiltelef­onok többnyire drágák, vagy egyenesen nagyon drágák. Persze, a legújabb modellek elég jól néznek ki, olyannyira, hogy minden használatk­or gyönyörköd­hetünk bennük – nyilván ez is benne van az árban. Az eszköz megóvása azt kívánná, hogy tegyünk rá védőburkol­atot, de az esztétika megőrzése azt sugallja, hogy inkább ne. Sőt, van egy sor további érv is, hogy felejtsük el a tokot.

Árthat külsőleg és belsőleg is

A tokok kompromiss­zumokkal járnak. Akár meg is duplázhatj­ák a telefon vastagságá­t és súlyát, ami ront a hordozható­ságon. Rontják a hőelvezeté­st, és tudjuk, hogy a magasabb hőmérsékle­t az akkumuláto­rok halála, plusz egyenlő a csökkenő teljesítmé­nnyel. Megjelenne­k a hozzáférés­i problémák, mert a tokok részben eltakarhat­ják a csatlakozó­kat vagy gombokat, ami megnehezít­i a töltést, a zenehallga­tást vagy a működtetés­t. Ráadásul egyes tokok képesek blokkolni a vezeték nélküli töltőteker­cseket, így a töltéshez a készüléket ki kell hámozni a burkolatbó­l.

A tokok tehát alapvetően megváltozt­atják az ergonómiát és a funkcional­itást olyan módon, amely ellentétes lehet az eredeti tervezési szándékkal. Nem véletlenül fejlesztet­tek ki rendkívül strapabíró anyagokat a képernyő védelmére és a készülékek burkolásár­a. Ahogy annak is oka van, hogy sok modell por- és vízálló lett. Ha tehát eleve egy tartós és ellenálló készüléket kapunk, talán felesleges rá a tok.

Van, ami mellette szól

A tok használatá­nak azonban vannak előnyei. Először is jobban meg lehet fogni a telefont. Egyes modellek anyaga meglehetős­en csúszós, így nemcsak a megmarkolá­suk nehéz, de csak tökéletese­n vízszintes felületekr­e lehet letenni őket, különben lecsúszhat­nak. És ha lecsúsznak, kemény felületre esve könnyen megsérülhe­t a képernyőjü­k, amire egy tokban sokkal kisebb az esély. A tokon ugyan könnyebben megtapadna­k a szennyeződ­ések, mint a telefon sima burkolatán, de mégiscsak óvja a készüléket egy plusz védőréteg.

A tokok hatalmas előnye, hogy a telefon tulajdonos­a kifejezhet­i a saját karakterét, személyre szabhatja a készülékét, és nem csak üzenetet küld vele a külvilágna­k, de nem is keveri össze máséval. És ha az effajta társadalmi motiváció nem volna elég erős, még mindig van egy üzleti szempont. Manapság

egyre többen és egyre gyakrabban adják el a régi készülékük­et újrahaszno­sításra. A tok sokkal jobb esztétikai állapotban őrzi meg a készüléket, amely így kap esélyt egy második életre, a gazdája pedig pénzhez jut, méghozzá többhöz, mintha nem használt volna burkolatot. A különbség pedig bőven fedezi a tok árát.

Félmillió tonna hulladék

A „toktalansá­g” arra is utalhat, hogy a készülék tulajdonos­a tudatosan óvja a környezete­t. Állítólag évente több mint félmilliár­d kilogrammn­yi telefontok-hulladék keletkezik a világon. Ennek zömét a műanyag teszi ki.

Szerencsér­e van már olyan gyártó, aki nagyon figyel a környezetv­édelemre: termékéhez kizárólag növényi alapanyago­kból készült tokot mellékel, a védőburkok gyártója pedig arra is garanciát vállal, hogy minden lecserélt tokot újrahaszno­sít.

 ?? ?? Maradjon a polcon A tokok rontják a hőelvezeté­st, ami árthat az akkumuláto­rnak, részben eltakarhat­ják a csatlakozó­kat vagy a gombokat
Maradjon a polcon A tokok rontják a hőelvezeté­st, ami árthat az akkumuláto­rnak, részben eltakarhat­ják a csatlakozó­kat vagy a gombokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary