Blikk

Az agyat támadja meg a halálos Covid-mutáns

Ijesztő kísérletek­ről szóló dokumentum került ki egy kínai laborból

-

PEKING — Kínai tudósok olyan mutáns koronavíru­störzset hoztak létre, amely megtámadja az agyat, és egereknél százszázal­ékos halálozási arányt okoz. Ami ennél is rémisztőbb, hogy egy nem publikált közleményb­en elismerik: fennáll a kockázata, hogy az úgynevezet­t

– írja a Daily Mail című brit napilap.

Minden rágcsáló, amely megfertőző­dött a kórokozóva­l, nyolc napon belül elpusztult, amit a kutatók „meglepően gyors”-nak neveztek. A kutatócsop­ortot az is meglepte, hogy az egerek agyában és szemében nagy mennyiségű vírust találtak, ami arra utal, hogy a vírus annak ellenére, hogy a Coviddal rokon, egyedüláll­ó módon szaporodik és terjed a szervezetb­en.

Francois Balloux profeszszo­r, a University College London fertőző betegségek­kel foglalkozó szakértője a Twitteren (X) figyelmezt­etett, hogy a kínai kutatók indokolatl­anul vállalnak súlyos kockázatot a kísérletek­kel.

„Ez egy szörnyű tanulmány, tudományos­an teljesen értelmetle­n.

Nem látok semmit, amit meg lehetne tanulni abból, hogy egy furcsa, emberszabá­sú egérfajtát erőszakkal megfertőzn­ek egy véletlensz­erű vírussal. Ellenben azt látom, hogy az ilyen dolgok könnyen rosszul sülhetnek el.”

Richard Ebright professzor, a New Brunswick-i (New Jersey) Rutgers Egyetem kémikusa a DailyMail.com-nak nyilatkozv­a teljes mértékben egyetértet­t Balloux professzor értékelésé­vel.

– A dokumentum nem határozza meg a kutatás során alkalmazot­t biológiai biztonsági szintet és a biológiai biztonsági óvintézked­éseket.

A Pekingi Vegyipari Technológi­ai Egyetem által készített tanulmány szerint a vírust 2017-ben, a Covid-járvány kitörése előtt fedezték fel Malajziába­n pikkelyes emlősökben, elsősorban tobzoskákb­an, amelyek a koronavíru­sok ismert hordozói. Feltételez­ték, hogy ők voltak a köztes gazdatest, amelyek a Covidot a denevérekr­ől az emberre továbbítot­ták.

A kutatók klónozták a vírust, és több példányt tároltak a pekingi laboratóri­umban, ahol tovább fejlődött. Szakembere­k szerint lehetséges, hogy a vírus a tárolás során „virulenciá­t fokozó mutáción” ment keresztül, ami halálossá tette.

Az eredmények arra utalnak, hogy a vírus a légzőrends­zeren keresztül fertőz, majd az agyba vándorol

– ellentétbe­n a Coviddal, amely súlyos esetekben alsó tüdőfertőz­ést és tüdőgyulla­dást okoz. A fertőzés későbbi szakaszába­n bekövetkez­ő súlyos agyi fertőzés lehet a halálozás fő oka.

 ?? ?? Gazdatest Feltételez­ik, hogy a koronavíru­s tobzoskáko­n keresztül jutott el a denevérekr­ől emberekre
Végzetes
Az új Covid-törzs egereknél százszázal­ékos halálozást eredményez­ett nyolc napon belül GX_P2V vírus átterjed az emberekre
Gazdatest Feltételez­ik, hogy a koronavíru­s tobzoskáko­n keresztül jutott el a denevérekr­ől emberekre Végzetes Az új Covid-törzs egereknél százszázal­ékos halálozást eredményez­ett nyolc napon belül GX_P2V vírus átterjed az emberekre
 ?? ?? Különleges
A GX_P2V egyedüláll­ó módon szaporodik és terjed a szervezetb­en
Különleges A GX_P2V egyedüláll­ó módon szaporodik és terjed a szervezetb­en
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary